Hatvanmilló dollárt fizetett az iPad névért az Apple

Vágólapra másolva!
Az Apple hatvanmillió dollárt, vagyis több mint tizenhárommilliárd forintnak megfelelő összeget fizetett az iPad márkanévért egy kínai vállalatnak, hogy elhárítsa a kínai üzletére potenciálisan hátrányos jogvitát.
Vágólapra másolva!

Egy kantoni tartományi bíróságon az Apple elfogadta a kiegyezésre tett ajánlatot az iPad márkanév kínai tulajdonosától, a sencseni Proview cégtől. "Az ügyet lezártuk" - tájékoztatta a Proview szóvivője telefonon a Dpa hírügynökséget.

Az Apple 2009-ben vásárolta meg az iPad márkanév globális használati jogát 35 ezer font sterlingért a brit IP Applications Development (IPAD) vállalat közvetítésével a tajvani Proview Electronics vállalattól. A kínai Proview Shezhzen azonban arra hivatkozva, hogy az üzletbe nem vonták be, tovább használta az IPAD márkanevet. Mindkét vállalat az azóta csődbe ment hongkongi Proview Holding leányvállalata volt.

Forrás: Apple

Kínában az iPad márkanév eddig a Proview Shenzhen tulajdonaként volt regisztrálva. A Proview az Apple iMac készülékeire emlékeztető számítógépet gyártott IPAD név alatt és versenybírósági lépéseket tett az Apple iPad készülékek kínai értékesítésének megakadályozására. Egy jogvita, ha nincs egyezség, az iPad készülékek kínai forgalmazásának betiltásához is vezethetett volna. Kínában az iPad márkanév mindezidáig a Proview Shenzhen tulajdonaként volt regisztrálva. A cég, sajtójelentések szerint, nyolc kínai banknak összesen 400 millió dollárral tartozott, s ezért hitelezői is az Apple-lel szembeni bírósági fellépésre ösztönözték.

A Proview az Apple iMac készülékeire emlékeztető számítógépet gyártott IPAD név alatt és versenybírósági lépéseket tett az Apple iPad készülékek kínai értékesítésének megakadályozására. E jogvita, ha nincs egyezség, az iPad készülékek kínai forgalmazásának betiltásához is vezethetett volna. Megfigyelők előrejelzése szerint, mindezek után, amint az Apple új iPad-je megjelenik a kínai piacon, a készletek gyors felvásárlására lehet számítani, továbbá az olcsóbbá váló iPad 2-ből is az eladások felfutását jelzik előre.