Megszállja a mobilok címjegyzékét a Facebook

Vágólapra másolva!
Az okostelefonok címjegyzékében is összekavarja az e-mail címeket a Facebook. A világ legnagyobb közösségi oldala egy apró változtatással okozott hatalmas problémát.
Vágólapra másolva!

Az okostelefonokon is komoly problémákat okoznak a Facebook által átállított e-mail címek. A Facebook app által felkínált címjegyzék szinkronizálási lehetőséggel élőknek a telefonjukból is eltűnnek ismerőseiknek címei. A változásokat nehéz helyrehozni, a @facebook.com-os címek miatt elveszett leveleket pedig egyesével kell megkeresni a küldőnek.

Maga okozta a bajt a Facebook

A Facebook közösségi oldal néhány hete állította át a felhasználók profiloldalán megjelenő e-mail címet egy @facebook.com végű címre. Az ilyen címekre küldött üzenetek a felhasználó Facebook kliensébe érkeznek meg, az alapértelmezett levelezési címre csak egy figyelmeztetést küld a rendszer az új üzenetről. A lépéstől a Facebook valószínűleg a korábban bevezetett, kevéssé népszerű levelezőszolgáltatását akarta felpezsdíteni.

Forrás: [origo]
Kézzel kell átállítani az e-mail címet a Facebookon

A felhasználók e-mail címének jelzés nélküli megváltoztatása azonban olyan problémákat is okozott, amelyekkel a Facebook nem számolt. A közösségi oldal appjával is rendelkező okostelefonokon a címjegyzékben tárolt címek is átíródhatnak automatikusan. Ehhez csupán az kell, hogy az alkalmazás engedélyt kapjon telepítéskor a címjegyzékbe való írásra. A probléma egyaránt felléphet az androidos és az iOS-t futtató készülékeken.

Elveszett levelekre panaszkodnak

A CNET híradása szerint a probléma a technológiai blogokban is megjelent. Egy dühös Adobe alkalmazott arra figyelt fel, hogy annak ellenére is a közösségi oldalra kapja a mobilról küldött leveleket, hogy átállította a Facebookon megjelenő címét. Az üzenetek közül ráadásul néhány meg sem érkezett, csupán onnan tud létezésükről, hogy a küldők érdeklődtek, mikor nem válaszolt nekik.

A Facebook kliens által átírt e-mail címeket automatikusan csak akkor lehet visszaállítani, ha a felhasználónak volt mentése a telefon címjegyzékéről. Ellenkező esetben kézzel kell átírni az egyes névjegyekhez tartozó e-maileket. A Facebook azt nyilatkozta a The Verge technológiai blognak, hogy javítani fogja a hibát, és az aplikáció csak az elsődleges e-mail címeket fogja szinkronizálni a mobilokra.