Tengeralatti kábel létesítésébe száll be a Facebook

Vágólapra másolva!
A közösségi oldal egy tízezer kilométer hosszú, vízalatti optikai kábel létesítésébe fektet be pénzt. A kommunikációs kábel többek közt Japánt, Dél-Koreát, Malajziát és Kínát fogja összekötni nagysebességű kapcsolattal.
Vágólapra másolva!

Az Asia Pacific Gateway (APG) nevű kábel feladata az lesz, hogy az ázsiai térség országai közötti információcserét meggyorsítsa. A Facebook közlése szerint azért fektet az optikai szál létesítésébe pénzt, hogy fokozza jelenlétét a jelenlegi egyik leggyorsabban bővülő piacán. A közösségi oldal nem közölte, hogy mekkora összeget fordít a projektre, a kábel fektetését végző cégkonzorcium összesen 450 millió dolláros, vagyis százmilliárd forintnak megfelelő összeget.

A konzorcium vezetője szerint az új kábel lefektetése nyomán csökken a régió függése Szingapúrtók, amely jelenleg az internetes forgalom fő ázsiai kapcsolati pontjának számít. Ha az APG kábel megkezdi működését, a korábbinál sokkal kisebb késleltetéssel lehet majd internetes kommunikációt folytatni az Egyesült Államokkal. Ez nem csupán játékok, hanem a tőzsde és más, valós időben történő pénzügyi szolgáltatások használata során kulcsfontosságú.

Minél hosszabb úton jut el az interneten egy adatcsomag a célja felé, annál nagyobb késleltetéssel érkezik meg a válasz rá, ezért egy közvetlen kapcsolat mindig gyorsabb használatot biztosít. A BBC szerint néhány évvel korábban a Google is bejelentette, hogy háromszázmillió dollárt fektet egy, az USA és Ázsia között húzódó, Unity nevű, óceán alatt húzódó kábel létesítésébe.

A BBC-nek egy szakértő úgy nyilatkozott, hogy a Facebooknak az India, és a Fülöp-szigetek térségével is foglalkoznia kellene, ott ugyanis szolgáltatásait jelenleg nem lehet túl jó minőségben elérni.