Vírusfertőzött PC-k internetjét lövi le hétfőn az FBI

Vágólapra másolva!
Mintegy háromszázezer számítógép számára váik elérhetetlenné az internet, miután a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) hétfőn  internetes csaláshoz használt névszervereket kapcsol le. A kiesés csak azokat a felhasználókat érinti, akik nem irtották le a PC-jüket megfertőző kártevőt.
Vágólapra másolva!

Az internetes névszervereket észt internetes bűnözők működtették, akik egy olyan kártevőt készítettek, amely átállította a megfertőzött PC-k hálózati beállításait. Miután a fertőzött gépek nem a használóik saját internetszolgáltatóinak DNS-kiszolgálóit használták, a manipulált névszerverekkel a kiberbűnözők manipulálni tudták áldozataik netforgalmát. Például egyes ismert webcímekhez - például az iTunes zeneboltéhoz -, olyan honlapokat rendeltek hozzá, amelynek tulajdonosa fizetett nekik a forgalomterelésért. A bűnözők mintegy tizennégymillió dollárnyi bevételre tettek szert ebből a BBC brit közszolgálati médium híradása szerint.

Az FBI még tavaly ütött rajta a bűnözőkön, és már ekkor lefoglalta a bűnözők által üzemeltetett csalárd névszervereket is, ám a nyomozóiroda nem kapcsolta le azokat azonnal, mivel ez azzal járt volna, hogy a megfertőzött három-négyszázezer számítógép számára elérhetetlenné válik az internet az azokon aktív, módosított hálózati beállítások miatt. A nyomozó iroda türelmi ideje hétfőn jár le, ezen a napon lekapcsolják a névszervereket, így aki az elmúlt közel egy évben sem irtotta le a kártevőt PC-jéről, az azt fogja tapasztalni, hogy nem működik majd arról az internet.

Ugyanakkor a számítógép helyes beállításával a világháló újból könnyen elérhetővé tehető: a tudnivalók korábbi cikkünkben olvashatók.