Bejárhatja a tengeralatti internetkábeleket

tengeralatti kábelek térképe
Vágólapra másolva!
Látványos interaktív térképet készített a TeleGeography.com a világszerte működő, vízalatti kommunikációs kábelekről, amelyek mostanra egész bolygónkat behálózzák a fejlett országok mellett a szegény térségekig.
Vágólapra másolva!

Az idei állapotokat tükröző 2012 Submarine Cable Mapet a Google internetes térképéhez hasonlóan lehet böngészni, vagyis lehetőség van arra, hogy egy-egy területre rázoomoljunk, vagy akár több kontinens összeköttetéseit tekintse át rajta valaki. A transzatlanti kapcsolatok esetében az optikai szálakon zajló kommunikáció 75 százaléka internetes forgalomból ered, emellett csak a direkt magánhálózati kapcsolatok foglalnak számottevő kapacitást, a beszédhívások csupán töredéknyi részesedésért felelnek.

A térkép készítői a tengeralatti optikai kábeleken bérelhető sávszélességről is szolgálnak információkkal. Ezek alapján a legolcsóbban London és New York között lehet kapacitást bérelni, míg egy Hongkong és London közötti azonos kapcsolat tizenötször annyi pénzbe kerül.

Forrás: Telegeography.com
Ezen a linken érheti el a kábelek látványos interaktív térképét

A vízalatti optikai kábelek fektetése a kétezres évek elején volt a legintenzívebb, ekkor 36 darab új, 17 milliárd dolláros költséggel létesített kábel állt üzembe. 2008 és 2011 között összesen 47 új szálat fektettek le, ezek költsége azonban már csak 7,9 milliárd dollár volt. Az idei és a rákövetkező évben várhatóan huszonnégy új kábel kezdi meg majd működését.

2002 óta a nemzetközi kapcsolatok teljes sávszélessége negyvenkilencszer nagyobb lett, a bővítés leginkább az afrikai, latin-amerikai és közel-keleti térséget érintette. Az interaktív térkép készítői azt is elmagyarázzák, hogy a lefektetett kábelek esetében általában nem aktív az infrastruktúra teljes kapacitása, általában csak évek során helyeznek az átvivő szálat teljes mértékben kihasználó berendezéseket a kábelek végeire.