Megölné köpenye a valódi Batmant

Vágólapra másolva!
A filmekben és a képregényben fekete köpenyében repked a háztetőkről, a valóságban viszont olyan erővel csapódna a földbe a szuperhős, hogy valószínűleg meghalna, de az biztos, hogy súlyosan megsebesülne - derül ki egy tudományos vizsgálatból.
Vágólapra másolva!

Tudományos vizsgálatnak vetette alá a denevérember ruházatát a Univercity of Leicester brit egyetem négy végzős hallgatója - számolt be a Wired amerikai technológiai magazin hírportálja.

A hallgatók tanulmányukban (PDF) azt vizsgálták, hogy a valóságban a szárnyként kitárható köpeny biztosítana-e elegendő felhajtóerőt Batman számára, aki háztetőkről gyakran veti rá magát a földön mászkáló ellenfeleire. Számításaik során azt vették alapul, hogy a szuperhős magassága 1,88 méter, tömege 95 kilogramm, köpenyének területe pedig kinyitott állapotban 2,2 négyzetméter. Ha Batman ilyen paraméterek mellett egy 150 méter magas felhőkarcoló tetejéről a mélybe ugrik, akár 350 méteres távolságot is megtehet sárkányrepülőhöz hasonlóan ereszkedve alá.

Forrás: batmanarkhamcity.com

A probléma az, hogy a hallgatók kalkulációi szerint a kis felületű szárnyak nem lennének képesek kellően lelassítani a szuperhős ereszkedését, aki 80-110 kilométeres óránkénti sebességgel élne földet. Ez a nem túl puha landolás valószínűleg megölné, de legalábbis súlyosan megsebesítené a szuperhőst. Az egyetemi kutatók számításai szerint a filmvásznon Batman 4,7 méter széles szárnyakat használ, a valóságban azonban ennél vagy jóval nagyobb szárnyakat, vagy azokat kiegészítő ejtőernyőt kellene alkalmaznia ahhoz, hogy ép bőrrel földet érhessen.