Tanárok ellenőrzik a magyar gyerekműsorokat

számítógép, kisgyerek, gyerek, computer
Vágólapra másolva!
A hírközlési hatóság a hazai kábeltévés cégekkel és tévécsatornákkal szövetkezve mostantól minden héten szakértőkkel vizsgáltatja át a képernyőre kerülő gyerekműsorokat.
Vágólapra másolva!

Heti rendszerességgel pszichológusok és tanárok fogják megszűrni a tévében sugárzott gyerekműsorokat, legalábbis azoktól a csatornáktól, amelyek önként csatlakoznak az Nemzeti Média és Hírközlési Hatóság (NMHH) és a Magyar Kábelkommunikációs Szövetség új kezdeményezéséhez. A "Tévézz okosan!" címet viselő projekt részeként a csatornák minden hétre előre elküldik azokat a műsorokat, amelyeket gyerekeknek ajánlanának, a szakértői gárda pedig eldönti, hogy frissen indult, gyerekeknek, tanároknak és szülőknek szánt tévéműsor-ajánló honlapjukon melyikeket fogják ajánlani.

Szakértők nézik át a heti gyerekműsorokat

A kábeltévés szövetség elnöke, Kéry Ferenc szerint azért fogtak bele a projektbe, mert szerintük sokszor fordul elő, hogy a gyerekek egyedül tévéznek, és nem nekik való műsorokat kezdenek el nézni. "Ilyenkor nem reális elvárás a fiatal felé, hogy elkapcsoljon" - mondta Kéry, aki szerint nem megfelelő irány, ha eltiltják a gyereket a tévétől, és persze az sem, ha elektronikus bébiszitternek használják a készüléket. A kezdeményezés nemcsak rajzfilmeket és a Tenkes kapitányát ajánlja a fiatalságnak, hanem például a bizarr természeti katasztrófákkal és paranormális esetekkel foglalkozó Para? Normális? című műsort is a Discovery Science kínálatából.

Az itthon fogható tévécsatornák önként csatlakozhatnak a kezdeményezéshez, melynek keretében minden héten előre elküldik az NMHH-nak azoknak a műsoroknak a listáját, amelyek szerintük gyerekeknek valóak. Ezeket átszűri majd egy pszichológusokból és tanárokból álló szakértői gárda, akik ajánlót írnak a műsorokhoz a projekt honlapján. Egy-egy műsorhoz feladványok, és egyéb olyan tartalmak is kapcsolódni fognak, amelyek felkelthetik a gyerekek érdeklődését. A honlapon lévő tájékoztatóból az is kiderül, hogy az új tévéken és a szolgáltatók beltéri egységein is elérhető PIN-kódok is hatékony védelmet nyújtanak a nem gyerekeknek való műsorok ellen, csupán arra van szükség, hogy a szülők ne olyan egyszerűen kitalálható számsorokat válasszanak, mint mondjuk a saját születési dátumuk.

A valóságshow nem valóságos

A "Tévézz okosan" honlapon nem csupán műsorajánlók, hanem oktatási tartalmak is helyet kapnak: az egyik menüpontban például a valóságshow-k iránt rajongó fiatal nézőket avatják be ezek rejtelmeibe. Ezekben a műsorokban "valószínűleg a fiatalok sem úgy viselkednek, mint otthon, a családjuk körében vagy a barátaikkal, hanem valósággal kifordulnak önmagukból" - olvasható a magyarázat az oldalon. A szájt szerkesztői internetezési irányelveket is megfogalmaznak a gyerekek számára, például elmagyarázzák, hogy nem attól lesz valaki népszerű, ha sok ismerőse van a Facebookon, hanem sokkal fontosabb, hogy félismerősök százai helyett inkább egy tucat valódi barátjuk legyen. Idegeneket pedig egyáltalán nem érdemes visszajelölni a közösségi oldalakon.

Túlélési stratégiai a digitális dzsungelhez

A projektben közreműködő gyermek és ifjúsági klinikai szakpszichológus, Rendes Krisztina szerint a fogyasztói társadalom folyamatos ingerözönben tartja az embereket, akiknek meg kell tanulniuk szelektálni és nemet mondani is. A szakember szerint a "Tévézz okosan" túlélési stratégiát adhat a gyereknek a digitális dzsungelben, és persze a tévé lehetséges pozitív hatásait is figyelembe kell venni: volt olyan nyolcéves páciensem, aki focimeccseket nézett, és annyira tetszett neki, hogy azóta edzésre is beiratták" - mondta Rendes.

A szakember szerint sok szülő nem tud elég időt szánni a gyerekére, nincs rálátása arra, hogy a fiatal milyen műsorokat néz, mivel tölti szabadidejét. "A szülők gyakran azért nem tudják kezelni gyerekeiket és azért nem is próbálkoznak, mert többségük érzi, hogy csinálhatná jobban is a feladatait, azonban az ezzel való szembenézés sokszor fájdalmas. De érdemes próbálkozni, mert a praxisunkban is azt tapasztaljuk, hogy ezután már könnyebb gusztust csinálni a gyerekhez és az erőfeszítések is gyümölcsözőek lehetnek." Rendes szerint a nyolc-tíz éves gyerekekre még jelentős mértékben lehet hatni, ugyanakkor tisztában van a valósággal és nem vár hirtelen, éles váltást az okos tévézést hirdető programtól. A pszichológus szerint másrészt nemcsak a tévézést, hanem az egész családi együttlétet meg kellene változtatni, ebbe pedig csak az érintettek tudnak lépni. "Nem helyettesíthetjük a szülőt egy honlappal, csak segíteni tudjuk" - mondta Rendes.