Rejtély, miért nem halnak ki a retrokütyük

retro kütyük, discman
Vágólapra másolva!
Nem tudni, kinek árulják még a vadonatúj betárcsázós modemet, megmagyarázhatatlan a hordozható CD-lejátszók túlélése, és azt sem értjük, kinek árulnak még videokazettákat. Boltban még kapható, ám a kutyának sem kellő retrokütyüket találtunk.
Vágólapra másolva!

Tárcsázós telefont már nem, de betárcsázós modemet még mindig lehet újonnan venni, sőt, használni is Magyarországon. Némi keresgélés árán bontatlan videót is fel lehet kutatni, a kazettás típusok azonban már az autórádiókból és a walkmanekből is teljesen eltűntek. Megvizsgáltuk, mely retrotechnológiák képesek túlélni még 2012-ben is.

Nem tudni, kinek árulják még a betárcsázós modemet

Bár sokan betárcsázós modemmel kezdtek ismerkedni az internettel, a DSL, a kábeltévé és a mobil technológiák elterjedése nyomán mostanra már senki sem percdíjért, éjjelente böngészi a hálót.

Pedig a modemes internet még ma is elérhető szolgáltatás, a Magyar Telekomnál csúcsidőben 5 forintos, azon kívül 3 forintos percdíjért érhető el. A legismertebb modemgyártó cég, a US Robotics pedig még mindig gyártja betárcsázós modemjeit, amelyekből a modern számítógépek csatlakozóival - USB, PCI Express -, illetve a legújabb operációs rendszerekkel - például a Windows 7-tel vagy a Mac OS X Lionnal - is kompatibilis modemek is készülnek, de üzleti laptopokba is sokszor beépítik még a hagyományos modemet.

Forrás: US Robotics
Akinek szüksége van rá, USB-s modemet is vehet

Miért jó, hogy még létezik? Betárcsázós modemet használnak sok helyen még a bolti bankkártyaolvasó terminálok, bár az újabb modellek már ezek közül is modernebb netkapcsolatot vesznek igénybe a gyorsabb működéshez. Segítségével internet nélküli boltokban is lehet kártyával fizetni, jó biztonság mellett.
Miért kellene kihalnia? Ne feledjük, a másfél évtizede csúcsmodellnek számító 56K-s modem elnevezés legfeljebb másodpercenként 7 kilobájtos letöltési sebességre utal. Ilyen sebesség mellett még az [origo] mérettakarékosnak számító nyitóoldala is egy-két percig töltődne be.

Szebben is szólhat a CD-nél a bakelit

Mostanra biztosnak látszik, hogy a bakelit hanglemezek sosem fognak teljesen eltűnni, bár már a DJ-k is egyre kevésbé használják ezeket. A elektronikai boltokban viszont még mindig lehet lemezjátszót venni, sőt még néhány új kiadású lemez is heverhet a polcokon. Az LP-k lejátszása macerás: a lemezt meg kell fordítani harminc perc után, a bakelitkorongok sérülékenyek, ugyanakkor az audiofilek még mindig megesküsznek arra, hogy ezek szól a legszebben. Külön szerencse, hogy a boltban kapható USB-s lemezjátszók mellett komoly használtcikk-piacuk is van ezeknek a termékeknek: aki ufót idéző Roksan vagy retrohatású Linn Sondek lemezjátszót akar venni, az is megtalálja a választását a hazai boltokban.

Forrás: Roksan
Dizájnos, ám USB nélküli lemezjátszókat is gyártanak még

Miért jó, hogy még létezik? Hogy legyen min visszahallgatni a régi lemezeket, hiszen a digitális formátumok hangzása sosem lesz ugyanolyan, mint a bakelité.
Miért kellene kihalnia? Nem kellene kihalnia, csak kiegészítenie a digitális zenéket.

Vicces kamerákban él tovább a filmes fotózás

A nagyobb műszaki boltokból már teljesen eltűntek a filmes fényképezőgépek, sőt filmet is már csak a fotós szaküzletekben lehet beszerezni. Meglepődve tapasztaltuk viszont azt, hogy a lomográfiának köszönhetően a tízezer forintnál is drágább vicces kamerákat sok helyen be lehet szerezni. Akinek pedig tanácsra is van szüksége a fényképezőgépéhez, az a lomográfusok szakboltjába is betérhet Budapest belvárosában. Hasonlóan elpusztíthatatlannak tűnnek az egy-kétezer forintért megvásárolható egyszer használatos fényképezőgépek, amelyek a tíz-húszezer forintos digitális kamerák korában sem tűntek el.

Forrás: [origo]
Régi profi gépet is lehet venni egy-egy vicckamera árából

Miért jó, hogy még létezik? Olcsó használt fényképezőgépek, pár ezer forintért megvehető objektívek, szűrők, filmtípusok várják a kísérletezni vágyókat. Az igazán bátrak még labort is építhetnek otthon. Kicsit retró ugyan, de sokkal szórakoztatóbb, mint ülni a Photoshop előtt.
Miért kellene kihalnia? Az egy tekercsre elfotózható 36 kép kevés a digitális korban, a film előhívására pedig túl sokat kell várni. A filmes fényképezés csak addig volt igazán jó, amíg nem volt kényelmesebb alternatívája.

A kazettás walkmant a temetőben keresse!

A zenelejátszók gyártóinak nem kell a szomszédba menniük egy kis konzervativizmusért. Aki szeretne, némi keresgélés után még mindig tud kazettás magnót vásárolni, igaz már CD-lejátszót és esetenként USB-portot is tartalmaznak ezek az eszközök. A kazettás walkmannek már csak a sírjára lehet virágot vinni, és a kazettás diktafonok is eltűntek, mint a dodógalamb, de már autórádióból sem találni kazettást a boltban. A meglevő berendezésekhez azonban még a nagy üzletekben is lehet nyers hordozót kapni: a legolcsóbb kazetta négyszáz forintba kerül, a diktafon mikrokazettája pedig egy leheletnyivel drágább.

Forrás: FaceMePLS / Flickr CC-BY
Tizenöt éve volt utoljára menő a walkman (fotó: FaceMePLS)

Miért jó, hogy még létezik? Az igazán profi, drága magnók képesek gyönyörűen, meleg hangon szólni, persze csak jó minőségű felvételt tartalmazó, nem sérült szalagról.
Miért kellene kihalnia? Az emberek többségének viszont inkább piacos Intersound, Bécsből becsempészett ITT készülék jut az eszébe a kazettás magnóról. Ezekért pedig nem kár: a hordozható CD-s, mp3-as lejátszók sokkal kényelmesebbek, ráadásul ma már egy olcsó telefonon is több zenét lehet magunkkal vinni, mint egy hatvanperces kazettán.

Kényelmetlen, de túlél a CD

A hordozható CD-lejátszó a kütyük világának nagy túlélője. Hiába kényelmetlen és ormótlan, több mint tíz évvel az iPod feltalálása és a Napster megjelenése után is meg lehet találni a boltok polcain. Aki ilyet vásárolt a közelmúltban, kérjük, mondja el nekünk a kommentekben, miért tette.

Forrás: Sony
Már az mp3-at is le tudják játszani az újabb discmanek

Miért jó, hogy még létezik? A CD-t már nem is kezelő otthoni hifit egy discmannel lehet a legegyszerűbben CD-képessé tenni. Akinek van lemezgyűjteménye, annak ez a megoldás jól jöhet.
Miért kellene kihalnia? A discman a legkényelmetlenebb hordozható lejátszó: nagyobb, mint a kazettás walkman, érzékeny a rázkódásra, a lemezre kevés zene fér, könnyen karcolódik, és még csak nem is menő, mint egy boombox. Pusztuljon.

A távíró unokája sem akar kihalni

A hírközlés első nagy forradalmát okozó távíró leszármazottai a mai napig köztünk élnek. Bárki vehet ugyanis faxot, ami évekig az irodai felszerelések nélkülözhetetlen tartozéka volt, mára azonban az internet és az e-mail elterjedésével feleslegesnek tűnik. Biztos, hogy van igény ezekre a berendezésekre, mert komoly választékot találtunk belőle a boltokban. A legolcsóbbat már tízezer forintért haza lehet vinni, a telefon-fax-fénymásoló-szkenner kombinált berendezésekért azonban akár ötvenezer forintot is elkérnek.

Forrás: Panasonic
Még árulnak faxot, de kinek?

Miért jó, hogy még létezik? Állítólag hivatalosabb és megbízhatóbb, mint az e-mail. Megmagyarázhatatlan.
Miért kellene kihalnia? Ha a távíróhoz a forradalom, a faxhoz a felesleges bürokrácia kötődik. Az e-ügyintézésnek lassan ki kell szorítania a faxokat.

Sprechen Sie magyar? A semmire sem jó szótárgépek

Az okostelefonok, valamint a Sztaki szótárhoz, Google Translate-hez hasonló fordítóoldalak elterjedésével nehéz helyzetbe kerültek a zsebszámológép méretű szótárgépek. A kihalás veszélye azonban látszólag nem fenyegeti őket, öt-hat típusból is lehet válogatni a műszaki boltokban. Nehéz elképzelni, hogy az egyszerű kijelzővel rendelkező, soknyelvű szótárgépek bárkinek segítettek volna alkudozni nyaralás közben, vagy jól jöttek volna egy semmilyen nyelven nem beszélő taxis meggyőzése közben, de valamiért csak nem haltak ki ezek a feleslegesnek tűnő eszközök.

Forrás: Franklin
Ázsiai nyelvekhez hasznos, Európán belül felesleges a szótárgép

Miért jó, hogy még létezik? Meggyőződésünk, hogy a legtöbb idegen nyelvű szótározáshoz elég egy okostelefon, ám az eltérő írásmódú nyelveknél hasznos lehet a szótárt, szakszótárt és értelmezőt is tartalmazó, esetenként már kézírás-felismerésre is képes gépek.
Miért kellene kihalnia? A menedzserkalkulátorokat idéző eszköznél jóval kényelmesebb szótárakat lehet okosmobilra készíteni. Ezek ráadásul nem csak egy-egy szót, de egész szövegeket le tudnak fordítani. Legyen vége a silabizálásnak.

DVD-re mentheti kedvenc videokazettáit

Aki a nyolcvanas években rendelkezett videomagnóval, az a világ császára volt - szakmányban nézhette a hangalámondásos amerikai filmeket. Aki viszont manapság akar videót venni, annak hosszan kell keresgélnie. Kutatásunk során egyetlen új készüléket leltünk fel, amely egy hatvanezer forintos VHS-DVD-hibrid volt. Ez a megoldás nem csupán a helytakarékosságot szolgálja, hanem egyszerűen teszi lehetővé a régi nyaralós videók, kedvenc tévéfelvételek átírását is. A legolcsóbb üres videokazetta jelenleg ezer forintba kerül, ennál már lehet olcsóbb műsoros DVD-t találni a boltokban.

Forrás: LG
DVD-re lehet átmenteni a családi videofelvételeket

Miért jó, hogy még van? Egy hibrid eszközzel házilag lehet digitalizálni a sokszor fontos emlékeket őrző VHS-felvételeket, és ezt boltban csak aránylag drágán végeznék el.
Mik a hátrányai? Nincs hátránya, de nem érdemes már életben tartani egy ennyire elavult technológiát, hiszen nem képes kiszolgálni a nagyfelbontású lapostévéket.

Újra drága a floppy-lemez

Nem lehet még megülni a floppylemez torát, bármennyire vágynánk is rá. Floppymeghajtóból már csak a PC-bontók tartanak beépíthető típust, újonnan főleg USB-s verziókat lehet vásárolni. A lemez pedig igazi luxuscikk lett, 3300 forintot kérnek el egy tízes csomagért. A régi laboreszközök, diagnosztikai berendezések üzemeltetéséhez lehet szükség floppyra, de például a Windows XP operációs rendszer telepítéséhez is csak arról lehet betölteni a soros ATA merevlemezek illesztőprogramjait.

Forrás: Wikipedia
Kevés adat fért rájuk, de az is könnyen sérült - floppylemezek

Miért jó, hogy még létezik? Driverek telepítéséhez, speciális célgépekhez még most is nélkülözhetetlen a mágneslemez.
Miért kellene kihalnia? Mindenkinek van egy megsemmisülő floppys sztorija, aki a kilencvenes években számítógépet használt. A mágneslemez nem igazán bírta a strapát, már az is tönkretehette a rajta tárolt adatokat, ha villamoson utaztatták egy táskában.

Mátrixnyomtatót talált egy PC-bolt sarkában, vagy az életét mentette meg egy buszos körúton a szótárgépe? Melyik kütyük nélkül tudja elképzelni a műszaki boltokat? Írja meg nekünk e-mailben vagy hozzászólásban!