A Google-tól csalta el új vezetőjét a Yahoo

Marissa Ann Mayer, a Yahoo új elnök-vezérigazgatója, a Google korábbi szóvívője
Vágólapra másolva!
A Google egyik kulcsemberét csábította magához a Yahoo cég új vezetőjének: Marissa Mayer hétfőn délután telefonon mondott fel korábbi munkahelyén, keddtől már a Yahoo ügyeit irányítja.
Vágólapra másolva!

Marissa Mayer a Google első női mérnök alkalmazottja volt, 1999 óta dolgozott a cégnél és a cégalapító elnök-vezérigazgató Larry Page és Sergey Brin, valamint a Google-t korábban vezető Eric Schmidt mellett a Google kevés számú ismert arcának számított, mert sokszor szerepelt a társaság rendezvényein, és adott interjúkat a sajtónak. A keresőcégnél eltöltött 13 éve során a szakember mérnöki, termékmenedzseri és különböző vezetői pozíciókban dolgozott, és mintegy száz ismert szolgáltatás vagy funkció bevezetésében működött közre.

A Google-nál már nem volt nagyfőnök

A 37 éves női vezető a leghosszabb időt a Google keresőjét fejlesztő csoportjának élén töltötte. A Search divízió éléről azelőtt helyezték át, hogy a Larry Page átvette a Google vezetését Eric Schmidtől. Az elmúlt másfél Mayer a kisebb jelentőségű helyfüggő szolgáltatásokkal és térképekkel foglalkozó osztályért felelős igazgatóhelyettes volt a Google-nél. 2011-ben pedig azzal romlottak a vezetői kilátásai, hogy egy főnököt neveztek ki a feje fölé.

Forrás: Google
Marissa Mayer fotója még a Google sajtóoldaláról

A New York Times amerikai napilap értesülései szerint Marissa Mayer hétfőn délután, telefonon mondott fel a Google-nál. Mayer a lapnak úgy nyilatkozott, hogy bár jól érezte magát a Google cégnél, aránylag könnyű volt meghoznia azt a döntést, hogy vezetőként csatlakozzon a Yahoo csapatához. Mayer egyébként az egyik legjobb internetes márkaként jellemezte új munkahelyét. Mayer úgy fogalmazta meg ezt, hogy amikor megkezdte a munkáját a Google-nél, a legtöbb ember számára a Yahoo jelentette magát az internetet.

Marissa Mayerre komoly feladat vár a Microsofttal való együttműködése ellenére a Google-tól lassan lemaradó Yahoo élén. Meg kell állítania azt, hogy a vállalat legtehetségesebb dolgozói továbbra is elvándoroljanak a konkurenciához, valamint tehetséges fejlesztőket kell toboroznia. Emellett Mayer élvezetesen használható. szolgáltatások kifejlesztését tűze ki célul.

A Yahoo csúcsa egy újabb siker a karrierben

A rangos amerikai Stanford Egyetemen végzett Mayer karrierjében a Yahoo vezérigazgatói széke egy újabb lépés. Pár hónappal korábban a WalMart amerikai kereskedelmi lánc igazgatói tanácsába hívták meg, ez volt Google-n kívüli pályájának első lépése. A Yahoo cég elnök-vezérigazgatói posztja mellett Marissa Mayer a cég igazgatótanácsának tagja is lesz.

Az elmúlt években a Yahoo szédületes tempóban cserélgette a vezérigazgatóit. 2009-től az Autodesk szoftvercégtől átcsábított Carol Bartz vezette a céget, akinek a lassan mozgó, a változásokra rosszul reagáló Yahoot kellett volna fiatalosabbá tennie. Két év után azonban az igazgatótanácsa leváltotta Bartzot, és új vezérigazgató keresésébe kezdett. Az átmeneti időszakban a cég pénzügyi vezetője irányította a vállalatot, míg meg nem találták Scott Thompsont, aki azonban csak fél évet töltött a vállalat élén, majd nem létező másoddiplomája miatt távozni kényszerült a posztról.