Nem támadhatatlanok többé az amerikai anyahajók

Vágólapra másolva!
Távolról képes elsüllyeszteni az amerikai anyahajókat a legújabb kínai ballisztikus rakéta. A háromezer kilométer hatótávolságú töltetet három éve állították hadrendbe.
Vágólapra másolva!

Az Egyesült Államok tengeri fölényét fenyegeti a Dong-Feng 21D kódnevű kínai hajó elleni ballisztikus rakéta, amely egy találattal képes elsüllyeszteni egy anyahajót - adta hírül a Gizmodo című technológiai blog. A földről indított, kétfokozatú rakéta a világ első és egyetlen ilyen típusú, hajó elleni fegyvere. A fegyver hatótávolságát 2700-3000 kilométerre becsülik. Robbanófeje kétszáz és ötszáz kilotonna közé tehető. Az amerikai védelmi minisztérium szerint a fegyvert 2009-ben állíthatták hadrendbe.

Forrás: US Navy
USS Nimitz - 1,8 hektár veszélyeztetett amerikai felségterület

A DF-21D ballisztikus rakétát kiegészíti az OTH kínai radarrendszer, amely a horizonton túli célpontokat is képes azonosítani. Az ionoszféráról visszaverődő jeleket használó rendszer háromezer kilométerről képes észlelni a Föld görbülete által elrejtett célokat. Az OTH rendszeren az 1970-es évektől dolgoznak a kínaiak.

A radar által szállított információkat mikroműholdakkal és robotrepülőkkel lehet pontosítani a célzási információkat. A DF-21D folyamatosan pontosítja a pályáját a műholdaktólkapott adatok alapján.