Ingyenes internetet kínál a Google

Vágólapra másolva!
A keresőcég az amerikai Kansas Cityben ingyenesen kínálja az öt megabites internetet, de akár szupergyors le-, és feltöltést biztosító gigabites kapcsolatot is lehet rendelni a cégtől jutányos áron.
Vágólapra másolva!

Ahogy arra neve is utal, a Google Fiber optikai szálon nyújtott internetszolgáltatást takar, amely egyelőre kizárólag az amerikai Kansas Cityben vehető igénybe. Ez ugyanis az első város, ahol a keresőcég hamarosan bevezeti a szolgáltatást, amelyre már előzetesen is regisztrálhatnak a helyi lakosok. A szolgáltatás létesítése sok időt vesz igénybe, mert a Google a felmerülő előfizetői igények nyomán építi ki optikai adatátviteli hálózatát a településen, a most jelentkező ügyfelek otthonait a jövő év közepe tájékán kötik majd rá a szolgáltatásra.

Ingyen adja az alapfunkciós internetet a Google

Azok számára, akiknek egy alapszintű hozzáférés is elegendő, a Google ingyenesen biztosít egy másodpercenként 5 megabites letöltési, és 1 megabites feltöltési sebességet biztosító, adatforgalmi korlátot nem tartalmazó internetet.

Forrás: Google
A tévén nem jár a csomaghoz, a Google Chromebook opcionális

Az ezt választó felhasználókat nettó háromszáz dolláros, vagyis hetvenezer forintnak megfelelő bekötési díj terheli, bár ezt akár 12 havi részletfizetéssel is megfizethetik. A Google cserébe szerződésben garantálja, hogy legalább hét éven át ingyenesen biztosítja az ingyenes elérést az előfizető számára.

Elképesztő sebességű letöltés gigabites internettel

A vállalat havi nettó hetven dollárért, vagyis mintegy tizenhatezer forintnak megfelelő összegért gigabites, azaz ezer megabites kapcsolat létesítését is vállalja Kansas Cityben (két év hűség vállalása esetén a bekötés díját is elengedik). Ez a sebesség egy tipikus széles sávú elérésnél százszor, a hazai leggyorsabb kábeltévés interneteléréseknél pedig tízszer gyorsabb elérést biztosít. A Google gigabites internetjének előnye, hogy nem csak a fájlok, oldalak letöltését, de a feltöltést is rendkívül gyorsan biztosítja, így például egy videofájl webre való feltöltése is pillanatok alatt elvégezhető.

A gigabites sebességű internetezéshez szükséges hálózati berendezéseket a Google szállítja az előfizetőknek, de wifin keresztül még ez a hardver is csak 360 megabites másodpercenkénti átvitelt tud biztosítani, otthoni használatra szánt, gigabites vezeték nélküli technológia ugyanis még nem érhető el.

Havi nettó 120 dollár, vagyis mintegy 27 ezer forintos havidíj ellenében már full extrás egységcsomagot kínál az ügyfeleknek: ennyiért a cég online tévészolgáltatása is elérhető, valamint az előfizető rendelkezésére bocsátanak egy Nexus 7 táblagépet, egy hálózati merevlemezt, illetve egy terabájtnyi tárhelyet a Google Drive szolgáltatáson.