Feltérképezték az internet univerzumát

Vágólapra másolva!
Bár népszerű a pornó a világhálón, de a Facebook és a Google szolgáltatásait még mindig nagyságrendekkel többen veszik igénybe. Magyarországon szinte mindenki időjárási információkat néz a hálón, derül ki a legújabb internettérkép adataiból.
Vágólapra másolva!

196 ország összesen 350 ezer weblapjának forgalmi elemzése alapján készült el a legújabb internettérkép, amely egy Ruslan Enikeev nevű orosz programozó munkája. Enikeev látványos térképén bolygók formájában jelennek meg a honlapok: minél nagyobb látogatottsággal rendelkezik egy oldal, annál nagyobb méretű körben jelenik meg a szabadon zoomolható és böngészhető térképen. A honlapok egymástól való távolságát az jelzi, hogy az adott szájtról milyen gyakran mutatnak linkek a másik tartalmaira.

Forrás: Internet-map.net
A világháló legnagyobb forgalmú szájtjainak bolygói

Az Internet mapen netgalaxis legnagyobb égiteste nem meglepő módon a Google, de a nagy bolygók között van jelen a Facebook, a YouTube, a Microsoft Live szolgáltatásai, és a Yahoo portál, illetve a Wikipédia is. Bár napjainkban is az internetezőkkel kapcsolatos egyik legnagyobb sztereotípia, hogy a hálózaton mindenki pornót néz, ezt a térkép adatai nem támasztják alá. A felnőtteknek szánt tartalmakat kínáló oldalak az Internet map déli részén találhatók, bolygóik méretei alapján azonban a legnépszerűbb szájtok, a LiveJasmin és az XHamster nagyjából az Ebay online aukciósházzal azonos forgalmat bonyolítanak le, a Facebook vagy a Google népszerűségének azonban csak töredékét tudják elérni.

Magyaroszágon is a Google vezet

A térkép magyar részlegének legnagyobb bolygójának is a Google.hu számít az orosz programozó térképén, a hazai oldalak közül az [origo], az Index, az iWiW a Blog.hu, valamint a Freemail számít kiemelkedő szereplőnek. Meglepő módon itthon hatalmas tömegeket foglalkoztat az időjárás is, amit jól jelez az Országos Meteorológiai Szolgálat honlapja, valamint az Időkép szájtok meglepő nagysága. A netbolygók méretei nem a legaktuálisabb állást mutatják, ugyanis az internettérkép 2011 végi mérési adatok alapján született.

Forrás: Internet-map.net
Az univerzum magyar szekciója

Nyomtatott térképe is van az internetnek

A világháló kétezres évek elején rögzített állapotát kinyomtatható térképen is meg lehet tekinteni, de számos alternatív atlasz is létezik a témában. Ezek közül az egyik legszellemesebb az XKCD képregényszájton közölt hálózati térkép, amelynek egy olyan interaktív változata is létezik, amelyen a látogatókról is lehet statisztikákat olvasni.