Már szemre is kell gyúrniuk a sportolóknak

nike vapor szemüveg sport
Vágólapra másolva!
A versenyzők vizuális rövidtávú memóriáját is fejleszti sportszemüveget készítettek a Nike szakértői. A szemüveg mellé komplex edésprogram is jár, ami javítja a versenyzők teljesítményét.
Vágólapra másolva!

Tavaly mutatta be SPARQ Vapor Strobe nevű szemüvegét a Nike, amellyel a cég azt kívánja elősegíteni, hogy a sportolóknak ne csak izomzata, hanem látása is fejlődjön edzés közben. Sportolás közben rendkívül fontos, hogy mit lát az ember, ugyanis azon ingerek alapján cselekszik - mondjaa Nike egyik fejlesztője a szemüvegről készült bemutatóvideóban. A szakember szerint passzolásnál, a pálya érzékelésénél, a saját helyzet pozícionálásánál kiemelten fontos a tökéletes látás, anélkül sokszor hiábavaló az izomerő.


Villogva látja a világot a Nike szemüveget viselő sportoló

A szemüvegrendszer úgy működik, hogy először érintőképernyős teszteket végeznek a sportolókkal. Felmérik reakcióidejüket és hogy miként boldogulnak különböző térbeli feladatok megoldásával. A vizsgálat során tíz különböző, a látással összefüggő értéket mérnek meg. Ezután következik a speciális szemüveggel történő edzés, amely során már minden versenyző személyre szabott szemüveget. A szemüvegek megváltoztatják, hogy mennyi információ jut el a sportolóhoz látás által. A zavaró ingerek kizárásával akár azt is megtanulhatják az új szemüveget használók, hogyan hozzanak döntéseket egy szempillantás alatt.


Csaparsportokban is használják az edzőszemüveget

A szemüveget az amerikai Duke Egyetem kutatói is tesztelték. A tudósok azt találták, hogy a szemüveg használata fejleszti a versenyzők rövidtávú memóriáját, azaz a vizuális ingereket hatékonyabban elevenítik fel, mint azok, akik edzéshez nem ilyen szemüveget használnak. A kutatás azt is kimutatta, hogy a perifériás látást viszont, ami a csapatsportok esetében lehet hasznos, nem javítja a villogó lencséjű edzőszemüveg.