Működő géppisztolyt is lehet már nyomtatni

3d nyomtatott fegyver alkatrész
Vágólapra másolva!
Elkészült a világ első 3D-nyomtatott, tüzelésre is képes fegyvere. A karabély lényegi része műanyagból készült, tervei szabadon letölthetők az internetről.
Vágólapra másolva!

Egy régebbi, a kilencvenes évek közepén gyártott, ABS-műanyaggal dolgozó 3D-nyomtatóra volt csak szüksége egy amerikai fegyverrajongónak, hogy működő gépkarabélyt fabrikáljon otthon, amelynek alkatrészeit legálisan még az Egyesült Államokban sem lehet beszerezni.

A Have Blue néven ismert felhasználó az AR-15-ös fegyver - ez az amerikai katonák által használt M16-os gépkarabély szelidített, félautomata civil verziója - rajongói fórumán mutatta be művét. A felhasználónak csak a fegyver tok (lower receiver) nevű részét kellett kinyomtatnia, mert az AR-15 többi része kereskedelmi forgalomban is kapható az Egyesült Államokban, még engedély sem kell hozzájuk.

Pisztolyként kezdte, de felnőtt

A műanyagból készült tokot felhasználva először egy 22-es kaliberű pisztolyt készített Have Blue, amivel kétszáz tesztlövést végzett el. Beszámolója szerint az alkatrészen nincsenek nyomai a használatnak, nem gyengítették meg a lövések. A tesztelés végeztével egy teljes, 223-as kaliberű vadászlőszerrel tüzelő AR-15-ös karabélyt épített a barkácsoló kedvű fegyverrajongó.

Forrás: Have Blue
Alapos teszten esett keresztül a nyomtatott fegyver

Az újabb fegyver már nem működött teljesen megbízhatóan, a töltény gyakran elakadt lövés helyett. Viszont balesetet az új fegyverben sem okozott a műanyag alkatrész. A 3D-nyomtatás csak egy újabb módszer, amivel a fegyver lényegi, nehezen beszerezhető résztét le lehet gyártani. A fegyverbolondok készítettek már műanyagból forgácsolt, fából faragott alkatrészeket is. Az egyetlen lényegi különbség, hogy a 3D-nyomtató kevés befektetett munkával is tökéletesen elkészíti a gépkarabély tokját, üzemeltetéséhez nem szükséges szaktudás.

Nem tudják, szabad-e fegyvert letölteni

Az interneten nem Have Blue indította az első 3D-nyomtatott fegyveres projektet, csak felhasználta és letesztelte a Thingiverse tervgyűjtő oldalra felrakott fegyveralkatrészt. Az eredeti, kis módosításokkal felhasznált modellt egy King Ludd nevű felhasználó töltötte fel 2011-ben. Az alkatrész megjelenése komoly vitát indított a Thingiverse közösségében. A fegyver alkatrészekről szavazás is indult, ám végül nem távolították el a terveket az oldalról.

Forrás: Thingiverse
Csak a tok nevű alkatrész beszerzéséhez kell engedély

A Have Blue által kinyomtatott és letesztelt AR-15-ös tok ezt a vitát indította újra. A jövőkutatással foglalkozó KurzweilAI blog "ijesztő dolognak" nevezte a fegyver elkészültét, és a fegyveről hírt adó techológiai oldalak hozzászólói sem tudták egyértelműen eldönteni, hogy ígéretes-e vagy rémisztő, hogy a 3D-nyomtatókkal akár fegyvert is lehet gyártani.