Fél a felhőtől az Apple társalapítója

Vágólapra másolva!
Nagy adatbiztonsági veszélyeket lát a számítástechnikai felhő technológia terjedésében Steve Wozniak, az Apple társalapítója. A mérnök nem érzi sajátjának az interneten tárolt adatokat.
Vágólapra másolva!

A felhasználók teljes mértékben elveszíthetik az ellenőrzést saját adataik felett, amennyiben azok saját gépeikről átkerülnek az internetre - fejtette ki Washingtonban Steve Wozniak az Apple egykori főmérnöke és alapítója. "Nagyon aggaszt, hogy minden a felhőbe kerül. Úgy gondolom borzasztó lesz. A következő öt évben ez iszonyatos problémákat fog felvetni" - mondta Wozniak egy Steve Jobs emlékének szentelt eseményen.

Forrás: AFP
A nyolcvanas évek vége óta nem dolgozik az Apple-nél Steve Wozniak

Wozniak szerint az internetes szerverfarmokon tárolt adatok által kínált kényelemért az ellenőrzés lehetőségével fizetnek a felhasználók. Az adatok mozgatása, kezelése a szolgáltatóra van bízva, a felhasználó magánszférájának védelme pedig aggályos. "A felhővel semmi sem a marad a tiéd, már átadtad másoknak" - mondta az Apple társalapítója.

Wozniak Mike Daisey újságíró kétórás előadásának résztvevőjeként beszélt a számítási felhővel kapcsolatos fenntartásaival. Daisey kétórás monológja nem csak a Jobs ihlette berendezéseket érintette, hanem a cég kínai gyártóbázisán dolgozók munkakörülményeit is. Az újságíró korábban nagy port vert fel az NPR amerikai közszolgálati rádión közölt riportjával, amely a Foxconn üzemben dolgozókról szólt. Daisey a riport közlése után kénytelen volt beismerni, hogy a riport nem mindenben fedte a valóságot. Az általa látottak kiszínezéséképp fegyveres őrökről és veszélyes kemikáliák által megmérgezett összeszerelőmunkásokról is beszélt, amelyek közül egyikre sem volt példa az Apple gyáraiban.