SMS-ben kiáltanak farkast a svájci bárányok

Vágólapra másolva!
Hamarosan SMS-ben figyelmeztethetik a birkák pásztorukat a farkasveszélyre egy svájci találmánynak köszönhetően. A nyakörv nem csak a gazdát riasztja, a farkast is megpróbálja elűzni.
Vágólapra másolva!

Jean-Marc Landry biológus olyan nyakörv kifejlesztésén fáradozik, amely figyeli a juh szívritmusát, és ha az tartósan szapora, vészjelzést küld a gazda telefonjára - adta hírül a BBC online kiadása. A prototípusokat 12 birkán tesztelték, a farkasok szerepét két csehszlovák farkaskutya kapta. Ez a fajta németjuhász és farkas keveréke, így igencsak hasonlít a valódi farkasra. A kutyák jól tették dolgukat, a birkák nyugalmi pulzusa - amely percenként 60-80 közötti - a háromszorosára szökött fel.

Forrás: A. Roger Davies (CC-BY)
A kerítés mellett a high-tech nyakörv is védi a juhokat (képünk illusztráció)

Svájcban egyre többször ér farkastámadás birkanyájat, és a túlélő juhok gyakran úgy elrohannak árkon-bokron-kerítésen átugorva, hogy kilométerekkel távolabb kerülnek elő. A farkasjelző juhnyakörvek iránt a francia és a norvég gazdák is érdeklődnek. A nyakörv a pulzus rövid megugrására nem reagál, csak akkor üzen a juhásznak, ha az állat pulzusa tartósan megemelkedik.

A nyakörvek gyártása várhatóan már az ősszel elkezdődik, és a tervek szerint háromszoros védelmi technika épül beléjük. Az izgalmi állapotba kerülő birkákra a nyakörvbe épített mobilchip értesíti SMS-ben a juhászt. A nyakörvön dolgozó farkasszakértő azt is javasolta, hogy az eszköz ijesztő hang kiadásával vagy a ragadozókat elriasztó kémiai anyag kibocsátásával próbálja meg megvédeni a nyájat.