Torrentekkel bővült az internetarchívum

Vágólapra másolva!
Korabeli horrorfilmek és film noir-ritkaságok, második világháborús híradások, és például egy régi Smashing Pumpkins-koncert is elérhető a napokban Bittorrent fájlokkal jelentősen bővült internetarchívum tartalmai között.
Vágólapra másolva!

Több mint egymillió film, koncertfelvétel, angol nyelvű hangos-, és e-könyv, valamint korabeli rádiófelvétel tölthető le Bittorrent kliensprogram segítségével az Archive.org-ról - számolt be a világháló legnagyobb, egy amerikai non-profit szervezet által működtetett archívuma, amelyen a régi honlapok mellett filmek, könyvek és korabeli hangzóanyagok is elérhetők. Az oldalon csaknem egy petabájt, vagyis több mint ezer terabájtnyi tartalom érhető el.

"Támogatom azt, amiért eredetileg létrejött a BitTorrent technológia, mert ez a legegyszerűbb és leggyorsabb módja, hogy közösségek megosszák egymással, amit szeretnének" - mondta az új letöltőtechnológia alkalmazása kapcsán Brewster Kahle, az internetarchívum alapítója a TorrentFreak kalózblognak. Kahle szerint a peer-to-peer letöltőtechnológia támogatásával fel szeretnék hívni az emberek figyelmét arra, hogy a torrentezés nemcsak arra jó, hogy jogsértő tevékenységet folytassanak vele, a technológia nagyméretű fájlok terjesztésének a legpraktikusabb módja is egyben. Bár az archívum tartalmait az oldalak beépített lejátszóival is el lehet érni, a Bittorrent támogatásával offline használatra is le lehet tölteni a fájlokat, a technológia pedig akkor is gyors letöltést tud biztosítani, ha az oldal saját rendszerei terheltek, ezért csak lassan érhetők el.

Forrás: Jblyberg / Flickr CC-BY
Az Archive.org egyik szervere

Bárki feltölthet tartalmakat

Az internetarchívumban elérhető több mint egymillió torrentfájl között számos kulturális tartalom is található. Például néhány évvel ezelőtti élő koncertek felvételei, amelyeken a Maroon 5, a Smashing Pumpkins, Phil Lesh, Gavin DeGraw vagy éppen Hank Williams zenél. Az oldalon Bittorrenten elérhetővé vált Rick Prelinger rendező által alapított Prelinger Alapítvány több ezer filmje, melyben régi reklámok, dokumentumfilmek és művészfilmek is megtalálhatóak. Az Archive.org kínálatában több száz korabeli sci-fi, horror és film-noir alkotás is elérhetővé vált Bittorrent letöltéssel. A TorrentFreak blog beszámolója szerint az archívum mintegy 1,4 millió fájlját tették letölthetővé Bittorrent segítségével.

Az internetarchívumot 1996-ban alapították San Franciscóban azzal a céllal, hogy kutatók, történészek, vagy bárki szabadon hozzáférhessen minden tartalomhoz, ami fellelhető az interneten. Az archívum kizárólag felajánlásokból tartja fenn magát, az Alexa rangsora alapján 2012-ben a 228. leglátogatottabb oldal az interneten és 300 alkalmazottal rendelkezik, és bárki feltölthet rá saját maga által készített tartalmat.