Elérték a nyomtatás minőségi csúcsát

A*STAR nanonyomtató
Vágólapra másolva!
Nanotechnológiás megoldással állították elő a világ legnagyobb felbontású, nyomtatott képét szingapúri tudósok. Eljárásuk többek közt bankjegyek és fotók biztonsági azonosításának új lehetőségei előtt nyitja meg az utat, de az optikai adattárolást is forradalmasíthatja.
Vágólapra másolva!

Az A*STAR nevű szingapúri nemzeti kutatóintézet tudósainak sikerült elérniük, hogy speciális megoldásokkal négyzetcolonként százezer képpont felbontású színes képet nyomtassanak ki, míg a jelenleg kapható lézeres vagy tintasugaras nyomtatók legjobb modelljeivel is csupán ennek tizede érhető el.

Ezzel a nanotechnológiás eljárással akár 50x50 mikrométeres méretű képet is ki lehet nyomtatni: egy ekkora nyomat akár egy emberi hajszálon is elférne, és csak mikroszkóppal lehetne megtekinteni. A Nature című amerikai tudományos szaklap beszámolója szerint a fényelhajlás fizikai korlátai miatt ennél nagyobb felbontású kép előállítása nem lehetséges. Ha egy kép két képpontja ennél közelebb van, az általuk visszavert fény már összeolvad, így ezek elkülöníthetetlenné válnak.

Forrás:A*STAR
A mikroméretű tesztfotó kinagyítva

A kutatók egy nyomtatási megoldások tesztelésére széles körben használt női arcot, Lenát printelték ki nanotechnológiás megoldásuk teszteléséhez. Ennek rögzítéséhez nem papírt, hanem szilíciumostyára rögzített, fém nanorészecskéket használtak, amelyek méretének és elhelyezésének alakításával szabályozni lehet, hogy milyen hullámhosszú, vagyis milyen színű fényt verjenek vissza.

Az új, szabadalmaztatás alatt álló technológia lehetővé teheti a jövőben szabad szemmel nem látható vízjelek alkalmazását bankjegyeken. Ezenkívül az eljárást akár kriptográfiai megoldásokhoz is fel lehet majd használni, de akár a DVD-khez hasonló optikai adattárolók kapacitásának növeléséhez is hozzájárulhat.