Vágólapra másolva!
Nem csak okostelefonra, táblagépre és médialejátszóra lehet Androidot telepíteni. A Nikon piacra dobta a világ első androidos okosfényképezőgépét.
Vágólapra másolva!

A mobiltelefonokról már ismert operációs rendszert nem a csúcskameráinak egyikére telepítette fel a Nikon. Az androidos fényképezőgép a családi események és közös nyaralások állandó szereplőjének számító olcsóbb kategóriás készülékek közül került ki. A Coolpix S800c típusjelű kamera tizenhat megapixeles érzékelővel rendelkezik, tízszeres zoommal, beépített wifin küldi a képeket tovább, és még GPS is került bele. A nagy felbontású képek mellett HD-videókat is tud rögzíteni.

A kamera legfontosabb része mégsem a lencse környékén található, hanem a gép hátlapján. A kamerát egy 3,5 hüvelykes átmérőjű érintőkijelzővel lehet kezelni. A kamerán az Android egy régebbi (2.3-as) verziója fut, ám a legtöbb alkalmazást így is le lehet rá tölteni. Az Instagramon vagy más fotós alkalmazások mellett akár Angry Birds-öt is lehet telepíteni a kamerára.

Forrás: Nikon
Majdnem telefon, csak a SIM-kártya hiányzik belőle

A Nikon saját appot is készített a Coolpix S800c-hez, ami a beépített wifikapcsolaton keresztül feltölti az elkészített képeket feltölti a MyPicturetown.com fotómegosztó oldalra. Saját szoftverbolt nem jár a kamerához, a Google Play-ről lehet újabb appokat beszerezni.

Forrás: Nikon
A zoomlencse miatt kényelmetlen lenne a marokra fogni

A Nikon azt várja az okostelefonoknál valamivel olcsóbban, 350 dollárért árusított kamerától, hogy a vele készült képek meghódítsák a közösségi oldalakat. A felhasználók jelenleg inkább a mobiljukkal küldenek képeket a Facebookra, mert az van kéznél. Egyes elemzők szerint a Nikon már el is késett az ellencsapással. "A legtöbb fejlett országban a mobiltelefonok mindenütt jelen vannak, az okostelefonok használata pedig rohamosan terjed" - mondta a BBC-nek Martin McGill, a Forrester Research piackutató cég vezető elemzője. Ebben a világban viszont az okostelefon van mindig az embereknél, a fényképezőgép - legyen bármilyen okos is rajta a szoftver - a plusz egy eszköz, amit cipelni kell.