Robbanástól is óv az új arcfesték

Vágólapra másolva!
Nem csupán a terepen való rejtőzködésben segíti a katonákat, hanem a robbanások hőhatásaitól is megvédi arcukat egy újfajta, álcázáshoz használható arcfesték, amely a jövőben a tűzoltók testi épségének védelmét is segítheti.
Vágólapra másolva!

A University of Southern Mississippi kutatói által kidolgozott speciális festéket az Amerikai Kémiai Társaság ( American Chemical Society) nemzeti konferenciáján mutatták be. A festéket bemutató kutató, Robert Lochhead magyarázata szerint a többek közt az iraki harctereken is felbukkanó útszéli bombák robbanása során két különböző hatás is fellép. Elsőként a robbanás által kiváltott nagynyomású hulláma löki meg a közelben tartózkodókat, ezt követően pedig az akár hatszáz Celsius fokot is elérhető hőhullámok fejtik ki hatásukat. Bár a tipikus robbanás során ez a szakasz csupán néhány másodpercig tart, a szakértő tapasztalatai szerint gyakorlatilag megfőzi a bőrfelületeket, az arcot vagy a kezeket.

A kutatók az amerikai védelmi minisztérium megbízásából kísérletezték ki ezzel szemben védelmet nyújtó anyagot. A naptejhez hasonlóan felkenhető arcfesték vékony réteget képez a bőrön, amely tökéletes védelmet biztosít az intenzív hőhatásokkal szemben. A speciális anyag mintegy tizenöt másodpercen keresztül képes védelmet biztosítani olyan hőhatás ellen, amely egyébként elsőfokú, vagyis a bőr legfelső hámrétegét károsító égést okozna. Bizonyos tesztek során a festék akár hatvan másodpercig is állta a hőhatást átmelegítés nélkül, ezáltal például tűzoltók számára is hasznos lehet alkalmazása, hiszen sokszor ilyen rövid időn múlhat egy-egy veszélyes helyzet túlélése.

Forrás: AFP/David Furst

A védelmi minisztérium elvásárai szerint a kutatóknak olyan anyagot kellett kikísérletezniük, amely képes nagy hőhatásnak ellenállni, elérhető nappali és éjszakai álcázáshoz használt színekben, könnyű a bőrre felhelyezni, és arról eltávolítani, vízálló és nem irritálja viselő szemét, orrát és száját sem. Ezért a kutatók a hagyományos olajok, zsírok és más, arcfestékekben használatos alkotóelemek helyett a kevésbé gyúlékony szilikonokat vették alapul. Robert Lochhead szerint komoly kihívást jelentett, hogy a festékbe dietil-toluamid (DEET) nevű, meglehetősen éghető, szúnyogriasztó szert is hozzáadják.

A hadseregnek szánt védő arcfesték elsődleges tesztelése sikeresen végbement, a kuatók jelenleg azt próbálják kikísérletezni, hogy miként lehetne a festéket egyéb anyagok, például ruházat védelmére is felhasználni.