Olcsó okosmobilt a gyereknek!

Gyerekmobil, telefon
Vágólapra másolva!
Már a legolcsóbb mobil is képes kiváltani a külön mp3-lejátszót, fapados módon pedig facebookozni és e-mailezni is lehet róluk.  A legolcsóbb okostelefonok elérték a gyerekmobilok árkategóriáját - négy különböző, iskolásoknak pont jó eszközt próbáltunk ki.
Vágólapra másolva!

Sajátos műfaj mobiltelefont vásárolni a gyereknek: ma már egy kisiskolás sem elégszik meg a szülők levetett ősmobiljaival, de túl drágát sem érdemes választani, hiszen egy fiatal felhasználónál a méregdrága készülék nincs biztonságban. Az mp3-lejátszás alapkövetelmény, de egy néhány ezer forintért megvehető memóriakártyával a legolcsóbb is alkalmas erre. A legjobb vétel jelenleg a 8 gigabájtos microSD-kártya, az ennél kisebb kapacitásúak ugyanis alig olcsóbbak.

A legolcsóbb butamobilokról is elérhető a Facebook és a Gmail, bár az élmény ezeken elég fapados, leginkább a szöveges üzenetek küldésére és fogadására korlátozódik. Mégis előrelépés, hogy már nem csak SMS-ezésre és telefonálásra lehet használni a hagyományos dizájnt követő, olcsóbb eszközöket. A csúcskategóriás iPhone 4S-re vagy Samsung Galaxy S3-ra vágyó gyermekeket azonban így is nehéz rábeszélni egy-egy töredékáron megvehető, egyszerűbb készülékre. Mivel egy felső kategóriásat egy átlagos családban még a szülő sem engedhet magának, a gyerek sem fog ilyet kapni. Négy lehetséges gyerekmobilt próbáltunk ki, amivel általános iskolába is lehet menni, de egy tini sem feltétlenül húzza a száját, ha megkapja.

Az áraknál a jobb összehasonlítás végett a kártyafüggetlen készülékek árát adtuk meg, de a hazai szolgáltatóknál a cikkünkben szereplőnél olcsóbban is beszerezhetők hűségszerződéssel.

Nokia X2-02

Fotó: Hajdú D. András [origo]


Kártyafüggetlen készülék ára: 18-20 ezer forint

Amennyire nem áll jól a Nokia az okostelefonok piacán, annyira csodálatos hagyományos készülékeket készít. Nem szabad, hogy az X2-02 ismerős formája bárkit megtévesszen: a telefonáláson és SMS-ezésen túl facebookozásra is használható. Két megapixeles kamerájával értékelhető minőségű, a közösségi oldalakra feltölthető fotókat lehet készíteni. A Nokiába két SIM-kártyát is bele lehet tenni, így a családot és a barátokat is a legkedvezőbb tarifával hívhatja a gyermek. A készülék annyira olcsó, hogy kártyafüggetlenül is megfizethető áron adják.

Ezzel beszélheti rá a gyereket: Mindent tud, amit a nagyok készüléke, és akkuval is jobban bírja. Az egyszerű Facebook-klienshez ugyan nem árt az adatcsomag, de nagy forgalmat nem lehet vele bonyolítani. Azt, hogy a telefonon mindig elég zene lesz, az egyszerűen cserélhető SD-kártya garantálja, az akkumulátoros üzemidő pedig jobb egy okostelefonénál: ezt nem feltétlenül kell naponta feltölteni.

Ezt fogja kifogásolni a telefonban: Az X2-02 dizájnja nem igazán a mai fiatalokat célozza, inkább a régi Nokiájuk helyett új, ugyanolyan kezelésű készüléket kereső középkorúakat. Könnyen elképzelhető, hogy a cserélhető hátlapnál komolyabb testreszabhatóságra vágynak. A telefon két megapixeles kamerája átlagos minőségű fotókat készít, villanója nincs, nem támogat wifit, és mobilinternetből is csak a 3G-nél lassúbb EDGE-et bírja, bár üzenetküldésre ez is elég.

Nokia Asha 201

Fotó: Hajdú D. András [origo]

Kártyafüggetlen készülék ára: 20 ezer forint

A Nokia alsó árkategóriás szegmensének versenyképes szereplője a Blackberry készülékekre hasonlító Asha 201. Kinézete ellenére ez sem valódi okostelefon, bár levelezni vagy facebookozni a fapados kliensekkel lehet vele, a teljes QWERTY-billentyűzet pedig jelentősen megkönnyíti a hosszú üzenetek bevitelét ékezethelyesen is. A készülék kivitele az alacsony ár ellenére egyáltalán nem gagyi vagy ciki, nem recseg, és nem is ropog.

Ezzel beszélheti rá a gyereket erre a mobilra: Minden tinédzser tartani akarja a kapcsolatot a barátaival, de nem mindegy, hogy ez mekkora telefonszámlával jár. Az Asha 201-essel jól lehet e-mailezni vagy facebookos üzeneteket váltani a szuper billentyűzetének köszönhetően. Mivel ez sem valódi okostelefon, nem merül le olyan hamar, memóriakártyával pedig mp3-lejátszásra is alkalmas bármilyen minijack-csatlakozós fülhallgatóval. Idősebb gyereknek tízezer forinttal drágább, 302-es változata jobb választásnak tűnik, az ugyanis már wifit és HSDPA mobilinternetet is támogat.

Ezt fogja kifogásolni a telefonban: A 2 megapixeles kamera nem túl kiemelkedő minőséget produkál, villanója sincs. Ebből a telefonból is hiányzik a 3G és a wifi támogatása, így YouTube-videókat biztosan nem fog nézni rajta a használója.

Samsung Galaxy Mini 2

Fotó: Hajdú D. András [origo]

Kártyafüggetlen készülék ára: 40-45 ezer

Okostelefonokból csak a legolcsóbb típusok férnek bele a gyerek számára ideális típusok közé. A Galaxy Mini 2-ben ennek megfelelően nincs csúcsminőségű képernyő, de a gyors HSDPA mobilinternet és a wifi is elérhető az eszközről, így a zenehallgatás mellett például YouTube-videók nézegetésére is használható. Belsejében 800 megahertzes, egymagos processzor működik, ami elfogadható sebességet produkál az Android rendszernek.

Ezzel beszélheti rá a gyereket erre a mobilra: Egy okostelefon mindig többet tud egy butamobilnál: bár ez a készülék nem alkalmas a legszebb játékok futtatására, egy sor szórakoztató vagy hasznos applikáció elérhető hozzá az Angry Birdstől a BKV-menetrendig. A készüléket GPS-szel is felszerelték, és mivel a Google Térkép alkalmazás a fővárosban már tömegközlekedési útvonal tervezésére is alkalmas, hasznos segítője lehet egy egyedül közlekedő gyereknek is.

Ezt fogja kifogásolni a telefonban: A kamera ezen a készüléken is átlagos, lencséje mellől szintén hiányoltuk a LED-es villanót. Fiúgyerekek számára zavaró lehet, hogy a képernyő mérete csupán 3,2 col, így virtuális billentyűzetén valószínűleg csak lányok tudnak kényelmesen gépelni. Azt sem bánnánk, ha az LCD-felbontása nagyobb lenne, és a látószögén is javíthattak volna, csak pont szemből néz ki jól a képe. Sajnos a telefonhoz csak az Android régi, 2.3-as verziója érhető el.

Sony Xperia Tipo

Fotó: Hajdú D. András [origo]

Kártyafüggetlen készülék ára: 45 ezer

Két-három alkatrész van, amin spórolni lehet egy okostelefonon gyártásakor. Sajnos mindegyik látványos eredményekkel jár: a kijelző felbontása kisebb lesz, gyengébben reagál az érintésekre, lassabban futnak a programok. Az Xperia Tipo gyártásakor a trükkök többségét bevetették a Sony mérnökei. Az eredmény olyan belépőszintű okostelefon lett, ami tudásában messze a hagyományos készülékek fölé emelkedik, de nem igazán jó érzés használni. Facebookozós tinitelefonnak, Google Térképet futtató tájékozódási segédletnek azonban tökéletes, és a legkisebb táskában is elfér. A készüléken az Android viszonylag új, 4.0.4-es verziója fut, a vásárló biztos lehet abban, hogy modern szoftvert kap. 3,2 megapixeles fényképezőgépe, 800 megahertzes processzora azonban elmarad a csúcskategóriától, a megbízható átlagot képviselik.

Ezzel beszélheti rá a gyereket erre a mobilra: Mobilnetes, facebookozós, zenehallgatós és youtube-ozós készülék, amin még chatelni is lehet. Igaz, hogy olcsó, de igazi okostelefon. Nagyon hasonló paraméterekkel rendelkezik, mint a Samsung Mini 2, de képernyőjének látószöge jobb és újabb, 4.0-s Android szoftver érhető el rá.

Ezt fogja kifogásolni a telefonban: Bármennyire okos is az Xperia Tipo, a százezer feletti csúcsmobilokkal nem képes versenyezni. Lomhább, mint a gyorsabb processzorral és jobb kijelzővel felszerelt mobilok, és a kis képernyő használata kényelmetlen lehet.