Mostantól bárki vehet menő e-könyv-olvasót

Nook Simple Touch, e-book
Vágólapra másolva!
Nem kell többé az Egyesült Államokból megrendelni a világ két legnépszerűbb e-könyv-olvasóját, mivel az egyik hazai elektronikai áruházlánc is felvette őket kínálatába. Kipróbáltuk a legfapadosabb Kindle-t és az érintőképernyős Nookot. A legális magyar e-könyvek kínálata azonban még igen szűkös.
Vágólapra másolva!

Az e-könyv-olvasókkal évekig az volt az egyik nagy gond, hogy a népszerű típusoknak nem volt hazai bemutatóterme. A magyar szoftverrel rendelkező Koobét, az ukrán származású PocketBookot meg lehetett tekinteni boltban is, a piac legnépszerűbbjének számító Kindle-t azonban eddig csak ismerősöktől lehetett kölcsönkérni, vagy kis magyar webboltoktól lehetett megrendelni.

Hivatalos hazai képviselettel továbbra sem rendelkezik az Amazon, nagy riválisa, a Barnes & Noble könyvesház pedig Európát is messze kerüli. A Media Markt üzleteiben azonban mégis megjelentek a cégek termékei, a Kindle, illetve a Nook nevű olvasók. Az Amazon készüléke az olcsóbb, 35 ezer forintot kell kifizetni érte, az érintőképernyős, SD-kártyával bővíthető Nook ötezer forinttal többe kerül. A készülékek nem sokkal drágábbak, mint ha internetről rendelnénk meg őket. Ráadásul a boltban van lehetőség kipróbálgatni az e-olvasó különböző funkcióit, nem kell vámárunyilatkozat kitöltésével bajlódni a futár fogadása előtt, és a garanciális problémákat is el lehet intézni a hazai üzletekben - tudtuk meg az áruházlánctól, amely tesztkészülékeket is rendelkezésre bocsátott.

Forrás: [origo]
Csak a legszükségesebbeket tartalmazza az olcsó Kindle

Az e-papír kijelzők a hagyományos LCD-khez vagy plazmákhoz képest más elven működnek. A kijelző olajjal és festékpigmenttel töltött apró kapszulák millióiból áll. Az egyes kapszulákban található fehér és fekete pigmentek annak függvényében emelkednek fel az oldatban vagy süllyednek le az aljára, hogy milyen elektromos töltést kap a cella. A kijelző ezekből a fehér, fekete és szürkés képpontokból rakja ki a képet. Az eljárás előnye, hogy kevés energiát igényel: a képet nem kell folyamatosan frissítgetni, amíg újra töltést nem kap a kijelző, addig változatlanul ugyanazt a képet jeleníti meg. A sajátos képfrissítési mechanizmus miatt viszont az e-papír lényegesen lassabb, mint egy LCD-kijelző. Videók vagy színes képek megjelenítésére egyelőre alkalmatlan a technológia.



Fapados Kindle-t kell legyőznie...

Egyelőre a Kindle-nek és a Nooknak is a legolcsóbb típusait lehet csak megvásárolni a magyar műszaki áruházláncnál, ezek a két gyártó esetében eltérő felszereltséggel bírnak. Az Egyesült Államokban abszolút piacvezetőnek tekinthető Amazon olvasója fapadosabb, például csak beépített memóriával rendelkezik, igaz, abból közel 1200 megabájt áll a felhasználó rendelkezésére, ami több mint ezer könyv tárolására elég.

A Kindle olvasó két pár lapozógombbal, egy négyirányú navigációs billentyűvel és néhány menügombbal bír csupán. Ezek a készülék üzemeltetéséhez elegendők, a képernyőn megjelenő billentyűzet kezelése azonban nehézkes az iránygombokkal. A virtuális klaviatúra természetesen nem gépelésre szolgál, a könyvbeli kereséshez, illetve a könyvjelzők felcímkézéséhez azonban szükség van rá.

A Kindle legnagyobb erőssége a köré épült szolgáltatások sokasága. Az olvasóra a böngészőbe beülő Send to Kindle gombbal lehet hosszabb cikkeket küldeni, amelyeket monitoron már kényelmetlen lenne elolvasni. Az Amazonon kívülről beszerzett könyveket pedig e-mailen lehet eljuttatni a készülékre. Amint az e-olvasó ismerős wifi router hatókörébe kerül, letölti a friss anyagokat.

...a luxus Nooknak

Az e-könyv-olvasók piacának örök másodikja, az amerikai Barnes & Noble könyvesház több technológiát rakott belépőkategóriás készülékébe. A Nook Simple Touch infravörös érintőkijelzővel érkezik. Az olvasón ugyan vannak lapozógombok, fizikai menügomb, de minden fontos funkciót el lehet érni a kijelző megfelelő pontját megérintve. A lapozás így nagyban hasonlít arra a mozdulatra, amellyel papírkönyvet lapozna az ember.

Az érintőkijelzőn természetesen gépelni is kényelmesebb. A megérintett betűk rövid időre felvillannak, így megfelelő visszajelzés van arról, mit nyomott le a felhasználó. Az érintőkijelző csak egy területen okoz problémát: utazás közben könnyű úgy belenyúlni a kijelzőbe, hogy az menüket vagy szótárt jelenítsen meg. Utazás közben olvasni kényelmesebb a hagyományos megjelenítőn, amelyet nem lehet véletlenül elnyomkodni.

Tuning miatt szellemképes a kijelző

A két e-könyv-olvasó azonos megjelenítési technológiát használ. Mindkét kütyüben az E Ink cég Pearl kódnevű e-papír képernyője található, de többnyire kevésbé népszerű riválisaik is ugyanezzel szerelik fel eszközeiket. A használat első perceiben zavaró lehet, de később megszokható, hogy lapozáskor a képernyő tartalma egy pillanatra megvillan. A zavaró hatás csökkentése érdekében a Barnes & Noble és az Amazon mérnökei is megpróbáltak gyorsítani az e-papír komótos tempójú képfrissítésén.

Forrás: [origo]
Természetes lapozást tesz lehetővé a Nook érintőképernyője

Azt találták ki, hogy teljes, lassú képfrissítést csak négylaponként végezzen a kijelző, közben csak a betűk helyét törölje. A módszer azt eredményezte, hogy a régebbi típusokhoz képest villámgyorsnak hat a lapozás az új olvasókon. Ugyanakkor minden harmadik lap kissé szellemképesen jelenik meg. A Kindle-ben egyszerűen kikapcsolható ez a funkció, így eltüntethetők a szellemképek, a Nookban viszont nem találtunk hasonló beállítást.

A Nookon nem tudtunk amerikai könyvet rendelni

A Nookot gyártató Barnes & Noble amerikai könyvesház ugyan óriási terjeszkedésbe kezdett, több amerikai műszaki áruházláncban lehet megvásárolni e-olvasóikat, de odáig még nem merészkedtek, hogy európai szolgáltatást nyújtsanak. Magyar bankkártyával csak az ingyen beszerezhető könyveket - klasszikusokat és magánkiadásban megjelent regényeket - lehet letölteni. Amikor olyan könyvet próbáltunk letölteni, amiért akár egy dollárt is ki kell fizetni, a rendszer visszautasított bennünket. A füstbe ment vásárlási kísérletről e-mailt is küld a Barnes & Noble. A szöveg szerint a magyarországi bankkártya buktatja le a felhasználót, azaz csak azok tudnak vásárolni a cégtől, akiknek van egy külföldi banknál is számlájuk. A levél egyben elnézést is kér, hogy csak az Egyesült Államok és Kanada területén működik az e-könyv-vásárlás.

Az Amazonon való vásárlás ehhez képest zökkenőmentesen működik. Az egyetlen komolyabb probléma, hogy egyáltalán nem tartalmaz magyar könyveket. Csak azoknak lehet kényelmes a készülékbe épített bolt, akik olvasnak angolul.

Papírt olvasó kollégánk is tesztelte a Kindle-t

Szeretem a papírkönyveket, bár az utóbbi egy évben az ezeroldalas Trónok harca könyvek cipelése során elgondolkoztam, hogy talán érdemes lenne beszerezni egy e-könyv-olvasót. Húzódoztam a vásárlástól, mondván, hogy akkor már tabletet kellene venni, az mégis többet tud. Amikor először kezembe vettem a Kindle-t, még mindig így gondoltam, főleg, amikor elkezdtem nyilak segítségével bepötyögni a wifijelszót. Az első lapozások során még az oldalak villanással járó váltása is zavart, aztán tíz oldal után már fel sem tűnt. Pont kézbe való, kellemes rajta az olvasás, egy töltéssel sokáig elmegy, és nem utolsó sorban nagyon könnyű, egy női táskában is elfér (bár akkor nem árt rá egy tok). Netezésre az érintőképernyő nélküli verzió nem alkalmas, de egy okostelefon mellett erre nincs is szükség. A konklúzió az, hogy mindenképpen beszerzendő. Kérdés, hogy mit teszek majd a könyvespolcra?



Magyar tartalom kerestetik

E-könyv-olvasót iskolakezdésre is célszerű lehet vásárolni. A kisiskolások egy-két klasszikus olvasmányát ugyan olcsón be lehet szerezni, Kincskereső kisködmön és Egri csillagok minden háztartásban van, a gimnáziumi kötelezők, egyetemi jegyzetek és szakirodalmak olvasására viszont már tökéletes megoldás az e-könyv-olvasó. Mindkét olvasóra egyszerűen, USB-s kapcsolaton keresztül lehet máshol megvett, másolásvédelem nélküli könyveket juttatni. Így a hazai boltokban vett kötetekkel használható a Kindle és a Nook is.

A helyzet kevésbé jó, ha a frissen kiadott, magyar nyelvű bestsellereket akarunk vásárolni az olvasóra. A magyar e-könyvesboltok kínálata lassan növekszik, azonban még egy kisebb vidéki könyvtár mellett is elmarad az állományuk. A kiadókat messze megelőzi a szürkegazdaság. A könyvkalózok által digitalizált kötetek a legtöbb fájlcsereoldalon feltűnnek, gyakorlatilag ugyanúgy le lehet tölteni ezeket, mint mondjuk az mp3-akat.