Saját Androidot fejlesztenek az oroszok

Vágólapra másolva!
Az orosz védelmi minisztérium bejelentette, hogy a Google szolgáltatásaitól mentesített, erős titkosítást tartalmazó változatot készít a keresőcég mobil operációs rendszeréből. A Google-mentes Android táblagépek és okostelefonok a hadsereg mellett a privát szféra számára is hozzáférhetők lesznek.
Vágólapra másolva!

Az orosz kormány azért döntött az Android magas fokú átdolgozása mellett, mert a keresőcég által a gyártók számára ingyen kínált operációs rendszer sok személyes, illetve felhasználással kapcsolatos adatot továbbít - anonimizálva - a Google cég szervereire. Emiatt az Android önmagában alkalmatlan lenne kormányzati felhasználásra - adta hírül a PC World amerikai technológiai magazin hírportálja.

Az orosz védelmi minisztérium ezért Russian Mobile Operating System (RoMOS) néven saját verziót készít az Android alapjaira és kezelőfelületére építve, de a Google "hazabeszélő" komponensei nélkül. A berlini IFA technológiai kiállításon bejelentett szoftver az orosz kormány reményei szerint hackerbiztos lesz, és alapból támogatni fogja az orosz GLONASS műholdas navigációs rendszert, ami az amerikai GPS alternatívája.

Az első RoMOS-t futtató táblagép megjelenése még az idén várható: ez egy tízcolos érintőképernyővel felszerelt, rázkódás és vízálló modell lesz, százezer forintnak megfelelő áron. Összeszerelését Oroszországban fogják végezni, külföldről vásárolt hardverekből. Míg a strapabíró változatot elsősorban kormányzati felhasználásra szánják, később olcsóbb, polgári célú termékek megjelenése is várható.