Hamis fotókkal is reklámozták az új Nokiát

nokia ois kicsi
Vágólapra másolva!
Nem csupán a Lumia 920 reklámjában szereplő videóval füllentett a Nokia, hanem az okostelefonnal készült példafotók körül sincsen rendben minden. Egy blogger szerint a remekül mutató fotók profi világítással és kamerával készültek.
Vágólapra másolva!

Lassan katasztrófává válik a Nokia szerda éjjel bemutatott Lumia 920-as csúcstelefonját kísérő reklámkampány. Egy blogger leleplezte, hogy a Nokia képstabilizátort bemutató reklámfilmjében látható fotók profi felszereléssel és világítással készültek. A Youssef Sarhan nevű dizájnernek az tűnt fel, hogy a Nokia példafotóin a fényforrások sokágú csillagként jelennek meg. Ilyen hatást az okoz, ha a fényképezőgép rekeszét nagyon szűkre állítják be, a fény pedig a diffrakciónak nevezett hullámoptikai jelenség miatt több irányba szóródik szét.

Forrás: [origo]
Az oszlop mellett látható sokágú csillanás buktatja le a Nokiát

Sarhan szerint a Lumia 920 fix blendéjű fényképezőgépét nem is lehet olyan szűkre beállítani, ami ilyen szóródáshoz vezetne. A dizájner arra is rámutat, hogy a Nokia honlapján találhatók olyan fotók, amiken ugyanez a fizikai jelenség hitelesen, a csúcsmobil kamerájának megfelelően jelenik meg.

Forrás Johaee
A fotó bal szélén még a fotós objektívje is látszik

A kételkedőknek nem kell csak a szakértő szemnek és a hullámoptikának hinniük. A hír felröppenése után hamarosan előkerült egy olyan felvétel is a Hacker News közösségi hírmegosztón, amin a fotózás látható. A profi felszereléssel bevilágított modellel szemben pedig egy digitális tükörreflexes kamera található állványra rögzítve.

Tagad, amíg tagadhat

A fotós botrány kapcsán a Nokia azt nyilatkozta az Ars Technica technológiai hírportálnak, hogy "a bloggerek és technológiai oldalak által közölt információkkal szemben a Nokia.com-on található összes példafotó a Lumia 920 prototípussal készült". A cég közleménye annyiban sántít, hogy Youssef Sarhan a képstabilizátort bemutató reklámban bemutatott fotókat leplezte le. Erre azonban nem reagált a Nokia PR részlege.

A Nokia egy nappal a Lumia 920 bemutatója után már kénytelen volt beismerni, hogy a készülék optikai képstabilizátorát bemutató reklámban látható felvételek nem a telefonnal készültek. A Nokiát akkor egy tükröződés buktatta le, amiben látszik az operatőr és a profi világítófelszerelés. A cég a blogjában kért elnézést a reklámért, amelyet állításuk szerint nem szántak félrevezetőnek. A bejegyzésben közzétettek egy olyan videót is, amely valóban a Lumia 920 kamerájával készült, és bemutatja a képstabilizátor képességeit.