Már százezer alatti mobillal is lehet villogni

Samsung galaxy ace 2; lg optimus i7; sony xperia p, okostelefon
Vágólapra másolva!
Az idén már a középkategóriás mobil is tud annyit, mint a legmenőbb telefonnak tartott iPhone régebbi, 3GS változata. Az olcsóbb hardvereknek köszönhetően százezer forint alatt is komoly teljesítményű androidos mobilok kaphatók. Kipróbáltuk a négy legjobb készüléket. 
Vágólapra másolva!

A kompromisszumok nélkül használható okostelefonok kategóriáját az iPhone harmadik generációja teremtette meg. A 3GS már jórészt akadozás, lassulások és lefagyások nélkül működött, a kamerája elfogadható képeket készített, és alkalmazások garmadáját kínálta. Az androidos készülékek gyártóinak három évre volt szükségük ahhoz, hogy ezt az élményt elfogadható (azaz az Apple sznobstratégiájánál jóval alacsonyabb) áron legyenek képesek kínálni. Ezekből a középkategóriás készülékekből próbáltunk ki négyet, a százezer forint alatti szegmensből. (A legolcsóbb, gyerekeknek is való készülékek bemutatóit korábbi cikkünkben olvashatja el.)

Az olcsó alternatíva - Huawei Ascend G300

Az Ascend G300-as nem a kínai gyártó legolcsóbb okostelefonja, hanem egy kategóriával feljebb lévő, komolyabb felszereltségű típus. A Huawei készüléket 4 colos képernyővel, 1 gigahertzes, játékokhoz hasznos 3D-gyorsító lapkával is kiegészített processzorral szerelik fel, digitális kamerája pedig 5 megapixeles, videóból viszont csak VGA-felbontásút rögzít. Tesztelésre már Android 4.0 rendszerrel kaptuk a készüléket, de hivatalosan ez majd csak később lesz elérhető a telefonhoz.

Fotó: Mudra László [origo]

Ezt szerettük benne: A képernyő felbontása ugyan csak 800 x 480 pixel, de jó minőségű, IPS-panel van a G300-asban, így az átlagos felbontás hátrányai kevéssé érzékelhetők. A mobil jó példája annak, hogy a középkategória felnőtt: mindenre használható, amire egy csúcsmobil, komoly hatást kelt. Egyedül a ház műanyagja árulja el, hogy százezer forint alatti, takarékos készülék.

Ezt nem szerettük benne: A tesztelt készülék 4.0-s operációs verziója még béta verzió volt, akadtak gyerekbetegségei. A régi 2.3-as rendszerrel nem számít jó vételnek a készülék, azonban miután az újabb Androiddal kezdik kínálni a mobilt, a piac egyik legjobb ajánlatává válik.

Képernyőméret: 4 col
Android-verzió: 2.3, bár érkezik a 4.0
Ár: 50 ezer forint körül

***


Az okosan spórolós mobil - Samsung Galaxy Ace 2

A Galaxy Ace első generációja tavaly az egyik legnépszerűbb okostelefon volt itthon, pedig felhasználói élménye nem volt tökéletes. Idei verzióját már felpumpálták a Samsung mérnökei: elfogadhatóra nőtt a képernyő mérete (3,8 col) és felbontása (800 x 480 pixel) is. Az új modell processzora az elődhöz hasonlóan 800 megahertzen működik, de az új modell ebből már kétmagos változatot tartalmaz, és megnövelték a memória mennyiségét is, és jobb akkumulátort is kapott, külseje azonban ezúttal is nélkülöz minden feltűnést.

Fotó: Hirling Bálint [origo]

Ezt szerettük benne: Az új modell már nem olyan lomha, mint az elődje, csak nagyon ritkán akadozik, a lefagyásokhoz hasonló óriási megtorpanásokat pedig egyáltalán nem produkált. Ez nagy szó ám, különösen annak, aki élt már együtt iPhone-nal és belépőszintű (autós zsargonnal alulmotorizáltnak mondható) okostelefonnal egyaránt - hamar megöli ugyanis a smartmobilélményt, ha másodpercekig tart egy alkalmazás indítása, ha a fényképező lefagy exponálás helyett, ha tíz telepített alkalmazás után a tizenegyediket már nem hajlandó installálni a rendszer. Pedig az Ace 2 az Androidból nem is a legújabb, hanem csak a 2.3-as verziót futtatja. Valószínűleg az új szoftver nem is lesz elérhető ehhez a készülékhez. A telefon amúgy tartalmazza az összes extrát: a 4G-n kívül minden gyors mobilnetet, és a leggyorsabb (n-es) wifit is támogatja, beépített 5 megapixeles kamerája pedig HD-felbontású (720 p) videót tud rögzíteni, bár fotózáskor elég lassan exponál.

Ezt nem szerettük benne: A spórolás egyetlen érzékelhető bizonyítéka a lassan reagáló kamera mellett az adaptív fényerő-szabályozás hiánya, ez igazítaná a kijelző fényerejét a környezeti fényviszonyokhoz. A bosszúságra viszont nem ez adja a legjobb alapot, a gyári headset ugyanis hiába kapott a mikrofonja mellé egy nyomógombot is, azzal sem a hívást felvenni, sem a zenét megállítani nem tudtuk. Természetesen a Google alkalmazásboltjában lehet venni olyan appot, amely megoldja a problémát (nagyjából), de hogy az Ace 2 alapból nem támogatja a saját headsetjét, az mindenképpen ciki.

Képernyőméret: 3,8 col
Android-verzió: 2.3
Ár: 50-60 ezer forint

***

A lomha óriás - LG Optimus L7

A szögletes formavilágú LG Optimus L7-et korábban már bemutattuk, akkor azonban még a felső kategóriában versenyzett. Azóta olcsóbb lett, már 60-70 ezer forintért hazavihető. Az L7-es nagy, 4,3 colos képernyővel rendelkezik, a belső memóriája csak 4 gigabájt, de mivel olcsón lehet venni microSD-kártyát hozzá, ez igazából ma már nem probléma. A telefont 5 megapixeles kamerával szerelték fel, de ez videóból csak standard, nem HD-felbontásút tud rögzíteni.

Fotó: Hirling Bálint [origo]

Ezt szerettük benne: Bár a képernyő 800 x 480 pixeles felbontása az ilyen méretű okostelefonok esetében már kicsinek számít, a képminőség inkább csak átlagos, de nem rossz. A képernyő nagy méretének köszönhetően nagyon kényelmesen lehet ezen a telefonon gépelni.

Ezt nem szerettük benne: Hiába az új, jól optimalizált Android 4.0-s operációs rendszer, az 1 gigahertzes lapkával felszerelt Optimus L7-es bizony nem egy fürge telefon. Hiába reseteltük le, és indítottuk újra, lassan indul rajta a fényképező, az e-mail kliens, és a menük között való görgetés sem tökéletesen folyamatos. Nagyon hiányzott a telefonból az automatikus fényerőszabályzás is: ha indulás előtt otthon elfelejtjük megemelni a fényerőt, az utcai világosban már nagyon nehéz ezt elvégezni.

Képernyőméret: 4,3 col
Android-verzió: 4.0
Ár: 60-70 ezer forint

***

A valódi okostelefon - Sony Xperia P

A középkategória tetején foglal helyet, de már százezer forint alatti áron elvihető a Sony egyedi, hosszúkás kivitelű okostelefonja. Ebben a készülékben kétmagos, 1 gigahertzes lapka, és a szokásosnál 840 x 480 pixelesnél nagyobb, 960 x 540 pixeles felbontású képernyő kapott helyet, amely szélesvásznú kivitelének köszönhetően kényelmes fogást biztosít. A szokásos csatlakozók mellett ezen a telefonon már mini-HDMI portot is találunk, amelyen keresztül televízióhoz is egyszerűen hozzá lehet kapcsolni, például a felvett videók visszanézéséhez.

Fotó: Hirling Bálint [origo]

Ezt szerettük benne: Még az Android 2.3 is nagyon fürgén, szaggatásmentesen futott, az alap 16 gigabájtos memória pedig a külön memória megvásárlását is feleslegessé teszi az átlagfelhasználó számára. A beépített kamera az átlagosnál kicsit jobb, 8 megapixeles, és full-HD felbontású videót is tud rögzíteni. Próbáink során a készülék akkumulátora is jól teljesített, akár két napot is kibírt normál használat mellett egy töltéssel, a teljes lemerülésen való pánikolás nélkül.

Ezt nem szerettük benne: Nem egy vadonatúj készüléket kaptunk kölcsön kipróbálásra, de a karcállónak hirdetett képernyő össze volt karistolva, és az alsó műanyag borítás sarkairól is lekopott már az ezüstszínű festés. Az LCD alatti gombokat az Xperia P-n egyedi átlátszó dizájnnal készítették el, ez viszont azzal jár, hogy sötétben az ikonjaik nem, csupán az azokat megvilágító fénypászmák látszódnak.

Képernyőméret: 4 col
Android-verzió: 2.3-mal teszteltük, de hamarosan érkezik a 4.0
Ár: 80-100 ezer forint