A második legjobb mobil az iPhone 5

Vágólapra másolva!
Hazánkba már szeptember 28-án megérkezik az iPhone 5, amely nagyobb, és jobb minőségű képernyője mellett erősebb hardvert, és jobb kamerát kínál. Paraméterei alapján az Apple új csúcsmobilja nem utasítja maga mögé a nemrég bemutatott, de csak később érkező Nokia Lumia 920-ast, de a gondosan köré épített szolgáltatásoknak köszönhetően valószínűleg mégis jóval népszerűbb lesz annál.
Vágólapra másolva!

Teljes egészében üvegből és alumíniumból készül, és nélkülözi a műanyag alkatrészeket az iPhone 5 gépháza. A készülék ráadásul 18 százalékkal vékonyabb lett elődjénél: 7,6 milliméteres vastagságával a jelenleg kapható legvékonyabb okostelefon. Bár az áttervezett modell a korábbi típusoknál nagyobb, 4 colos képernyőt kapott, tömegén mégis sikerült csökkenteni, a 112 grammos új iPhone még a szuper vékony, polikarbonát házba szerelt Samsung Galaxy III-nál is kevesebbet nyom a mérlegen, bár riválisa közel egy collal nagyobb képernyővel rendelkezik, a 185 grammos, év végén várható, 4,5 colos Nokia Lumia 920-ashoz képest pedig kifejezetten könnyű.

Jobb, de nem a legjobb az iPhone képernyője

Phil Schiller, a cég marketingvezetője az új telefon bemutatóján elmondta, hogy azért esett a választásuk a négy colos, és a korábbiaktól eltérően nem hagyományos, hanem szélesvásznú LCD-re, mert ezt még kényelmesen lehet használni akár egy kézzel is, ugyanakkor több tartalom fér el rajta - nyilatkozta Jonathan Ive, az iPhone fő dizájnere. A napokban a már kapható, hasonló méretű képernyővel szerelt Sony Xperia P okostelefon használatát mi is komfortosnak találtuk.

Forrás: Apple
Az iPhone 5 szélesvásznú képernyővel

Képminőségben az iPhone 5-re sem lehet panasz, a Retina képernyő felbontását az Apple tovább növelte 1136 x 640 pixelre. Ezzel a felbontással az azonos területre eső képpontok számát (326 ppi) tekintve az új Apple-mobil lekörözi például a Galaxy S III-at (306 ppi), a nemrég bejelentett, új, 4,5 colos kijelzővel bíró Nokia Lumia 920-as hasonló paraméterere (332 ppi) mögött alulmarad. Ebben a rekordot egyébként jelenleg a Sony Xperia S készülék tartja négyzetcolonkén 342 pixellel. A gyakorlatban ilyen minőség mellett egy átlagfelhasználó már nem, vagy csak minimális különbséget tapasztalhat, a rivális készülékek mindegyikén tűélesen jelennek meg a menük, a képek és a videók. Az Apple új mobiltelefonján további újítás, hogy már egybeépítették a képernyőt az ujjak érintését érzékelő szenzorral: így a készülék vékonyabb lehet, de ha az LCD valamiért megsérül, mindkét alkatrészt muszáj kicserélni.

Forrás: AFP/Getty/Justin Sullivan
Phil Schiller, és az iPhone generációi, jobbra az ötödik generáció

Az új iPhone-ba az Apple saját fejlesztésű A6 lapkáját szereli, amely kétszer gyorsabb az előző modell A5-ös chipjénél. Ez a processzor még látványosabb játékok megjelenítésére teszi alkalmassá a készüléket, gyakorlatilag ugyanolyan színvonalú játékokat lehet futtatni az iPhone 5-ön, mint amelyek a jelenleg kapható hordozható konzolokon is futnak. Az új, nagyobb, és eltérő képernyőn a régi applikációkat is használni lehet, ha azonban ezeket nem frissíti fejlesztőjük, az LCD-n olyan kék csíkok jelennek meg kétoldalt, mint a régi filmek esetén a mai tévéken.

Az iPhone is megkapta a 4G-t

Az erősebb hardver mellett az iPhone 5-öt a leggyorsabb wifiszabványok támogatása mellett 4G-s mobilinternettel (LTE) is felszerelték. Az Apple prezentációján lévő térképen brit és a német szolgáltatók szerepeltek támogatottként, így valószínűleg a T-Mobile hazai hálózatával is kompatibilis lesz a készülék - ellentétben a harmadik generációs iPaddel, amely amerikai szabványt támogatott a 4G-ből.

Forrás: AFP/Getty/Justin Sullivan

Az új iPhone akkumulátora nagyobb kapacitású - gyakorlatilag a készülékház kétharmadát ez foglalja el -, az Apple saját mérései szerint 8 óra beszélgetést, 8 óra 3G-s vagy 4G-s mobilnetezést, vagy 10 óra folyamatos videó-, és 40 óra folyamatos zenelejátszást tesz lehetővé, készenléti ideje pedig 225 óra. Az előző típushoz képest változott, kisebb lett az iPhone dokkcsatlakozója is, a korábbi modellekhez kiadott kiegészítők ezzel a típussal csak egy adapterrel működnek együtt. Ugyanakkor a Lightning, vagyis villámlás nevet viselő csatolót nem lehet rosszul bedugni a készülékbe, és jobban fogja állni a mindennapi strapát is - ígéri az Apple.

Jobb kamerát szereltek az iPhone-ba

Az iPhone 5-ben 8 megapixeles, az előző modellnél nagyobb fényerővel rendelkező lencsét tartalmazó, fejlesztett képstabilizátorral ellátott digitális kamera kapott helyet, amellyel kevés fény mellett jobb felvételeket lehet készíteni - ez a lehetőség egyébként a konkurens Nokia Lumia 920 egyik fő extrája is. Schiller bemutatója szerint a kamera is gyorsabban indul az új iPhone-on, amely már automatikus panorámakép-készítő móddal is rendelkezik: ezzel akár 28 megapixeles óriásfelvételeket is lehet készíteni. Az előző iPhone-hoz hasonlóan az új készülék is full-HD-s (1080p) videót tud rögzíteni, de már az előlapi, videotelefonálásra szolgáló kamera is támogatja a 720p-s felbontást.

Megkapja az új szoftvert

Az iPhone 5 az Apple legújabb mobil operációs rendszerét, az iOS 6-ot fogja futtatni, amelynek újításai közé tartozik a látványos légifotókkal és 3D-modellekkel felspékelt, internetkapcsolatot igénylő navigáció is, ennek lefedettségéről azonban még nem sokat tudni. Scott Forstall, az Apple iOS fejlesztésekért felelős igazgatóhelyettese szerint a cég térképe világszerte több mint százmillió hotelt, éttermet és egyéb érdekes helyet (POI) ismer. Okosabb lett az iPhone hangfelismerő funkciója, a Siri is: ezzel a mozik műsora és a közeli éttermek mellett már facebookozni is lehet majd. A nemrég magyarul is megtanult Google Androidtól eltérően az Apple mobilszoftvere egyelőre nem támogatja anyanyelvünket.

Forrás: AFP/Getty/Justin Sullivan
Fekete és fehér színben lesz kapható

Szeptember végétől lehet kapni Magyarországon

Az iPhone 5-öt szeptember 15-étől lehet előrendelni az Egyesült Államokban és másik nyolc kiválasztott országban. A készülékeket pedig szeptember 21-étől kezdik el kiszállítani. Magyarországon szeptember 28-ától lehet megvásárolni a készüléket, a hazai árakat azonban csak később fogják nyilvánosságra hozni.

Az új iPhone 5 legkisebb, nyolc gigabájtos tárhellyel rendelkező verziója nettó 199 dollárba (körülbelül 43 ezer forint) fog kerülni az Egyesült Államokban kétéves hűségszerződéssel. A 16 gigabájtos modell nettó 299 dollárba (65 ezer forint), a 64 gigabájtos csúcsmodell pedig nettó 399 dollárba (87 ezer forint) fog kerülni. Az új típus bemutatásával a cég leárazta az iPhone 4S modellt, amit a jövőben nettó száz dollárért vihetnek haza a felhasználók. Az immár két generációval korábbi iPhone 4-et pedig a kétéves hűségszerződés megkötésekor ingyen kapják meg az amerikai vásárlók.

Az iPodok is jobbak lettek

Az iPhone-hoz mérhető tuningon esett át az Apple legkomolyabb zenelejátszója, az iPod Touch is. Az érintőképernyővel szerelt, internetezésre és appok futtatására is alkalmas készülék megkapta az előző generációs okostelefonban már bizonyított A5-ös processzort, a kijelzője pedig az iPhone 5-ben is használt nagyfelbontású, szélesvásznú típus. Az eszköz a zenehallgatáson kívül játékra is kitűnően alkalmas, az Apple is játékokkal mutatta be, mire lesz képes a Touch. Komoly fejlesztésen esett át az eszköz kamerája is: már öt megapixeles képeket lehet vele készíteni, valamint HD-felbontású videotelefonálásra is alkalmas wifin keresztül. Loop néven az Apple egy gumi csuklópántot is árul fog ehhez a készülékhez, amely a véletlen leejtéstől óvja meg az októberben debütáló lejátszót.

Forrás: Apple
Az új, szélesvásznú iPod Touch

Bluetooth csatolóval és az iPhone új Lightning csatlakozójával bővült a cég legkisebb, képernyővel szerelt lejátszója, az iPod Nano. Az Apple szerint az előbbire azért volt szükség, hogy az iPod csatlakozót nem, de drót nélküli csatolót tartalmazó autókban kényelmesen lehessen zenét hallgatni az eszközről. Az olcsó zenelejátszó kijelzője megnőtt, formája átalakult, egy kulcstartó méretű iPhone-ra hasonlít leginkább. EarPod néven a vállalat új fülhallgatókat is bemutatott, amelyek szerinte jobb hangzást biztosítanak majd a korábbi alapfüleseknél. Az új iPod Nano 16 gigabájtos változatban az USA-ban nettó 150 dollárért (~33 ezer forint), az új iPod Touch pedig 32 gigabájtos változatban nettó 300 dollárért (~66 ezer forint) lesz megvásárolható, de ezzel párhuzamosan az előző Touch modell is a kínálatban marad, némileg olcsóbban.

Fake Steve szerint Jobs ma nem lenne boldog

Steve Jobs Titkos Naplója című, szatirikus hangvételű álblogját Dan Lyons, az amerikai Newsweek magazin újságírója mintegy négy éven át működtette. Fake Steve a szerző az Apple-lel és termékeivel kapcsolatos provokatív, ezért nagy látogatottságú cikkeket írt egészen a tavaly év elejéig, amikor a valódi Steve Jobs rossz egészségi állapota nyilvánosságra kerül.

Lyons a BBC-nek úgy nyilatkozott, hogy szerinte az első iPhone 2007-es, parádés bemutatója óta az Apple okostelefonjainak premierje már egyre kevésbé izgalmas esemény. Az újságíró még a premier előtt elmondta, hogy nem számít radikális újításra, szerinte az Apple már képtelen igazi meglepetést okozni a felhasználóknak, ami miatt a tavaly elhunyt Steve Jobs, a cég egykori vezetője biztosan szomorú lenne. Az Apple kezd unalmassá válni - fogalmazott a korábbi ál-Steve.