Titokban kilesték, hogy készül az új iPhone

Vágólapra másolva!
Az embereket sarokba állítják szabályszegésért, nem kapnak megfelelő orvosi ellátást, ugyanakkor minden hétvégén diszkózhatnak, hogy kitombolhassák a monoton munka során felgyülemlett feszültséget. Ilyen tapasztalatokról számolt be az  kínai újságíró, aki inkognitóban állt be dolgozni az iPhone gyártását végző Foxconn cég egyik üzemébe.
Vágólapra másolva!

"A hálókörletben olyan szag van, mint egy szeméttelepen. Ágyneműt nem adnak, azt kell használni, amit magával hoz az ember, a szekrényekben pedig csótányok hemzsegnek" - olvasható Shanghai Evening Post kínai hírügynökség Vang Ju nevű újságírójának elbeszéléséből, aki tíz napon át dolgozott inkongnitóban a Foxconn egyik kínai üzemében. A kínaiul megjelent leleplező cikk kivonatolt változatát az M.I.C. Gadget nevű amerikai hírportál közölte le angol nyelven.

A Tai Juan városhoz tartozó komplexumban szórakoztató elektronikai gyártók termékeit szerelik össze, többek között a magyar idő szerint este hétkor bemutatkozó iPhone 5-öt. A hírügynökség azért küldte el az üzembe dolgozni egyik munkatársát, hogy kiderüljön, hogyan folyik a világ egyik legnépszerűbb okostelefonjának számító Apple-készülék gyártása. A legsikeresebb okostelefont összeszerelő Foxconn üzemeiben uralkodó nem túl kedvező állapotokról az elmúlt években számos cikk látott napvilágot.

Nincs más dolgotok, csak engedelmeskedni

A tíz napos munkájáról folyamatosan naplót vezető Ju szerint a körülmények valóban olyan borzalmasak, mint ahogyan arról olvasni lehetett. Piszkosak a hálószobák, az emberek nem tudják magukat rendesen kipihenni, óriási a stressz és a monotonitás, ezért csak nagyon kevesen vannak, akik akár fél évnél tovább is megmaradnak az üzemben. Ráadásul az újságíró szerint a szerződésben említésre sem kerül, hogy kötelező túlórázni is, pedig ez rendszeresen előfordul. A munkasszerződés aláírásakor pedig azt is be kellett ikszelni, hogy őket a gyártósoron való munkájuk során semmilyen veszélynek nincsenek kitéve, pedig ez nem felel meg a valóságnak.

Forrás: AFP
Forrás: AFP

Munka közben megszólalni sem szabad - képünk illusztráció

Az újságíró több napos kiképzésen vett részt a többi új munkaerővel. Beszámolója alapján az oktatás során a legfontosabb utasítás az volt, hogy "a gyártósort elhagyva sehol sincsen már fejlett technológiai. Nincs más dolgotok, csak hogy engedelmeskedjetek." A riporter elbeszélése alapján a következő mondat is elhangzott: "Lehet, hogy kényelmetlenül érzitek magatokat, amiért így bánunk veletek, de ez csak azért tesszük, hogy nektek jó legyen".

Nincs hol hátra dőlni

Története szerint az újságíró a kiképzés végére eléggé rossz fizikai állapotba került, belázasodott és hasogatott a feje. Megpróbálta felkereni a gyár kórházát, de az egész üzemben csupán egyetlen orvos dolgozott, aki egyszerre négy-öt beteggel foglalkozott. Miután megkérdezte a nővért, hogy kitől kérhet valamit a rosszullétére, a nővér gúnyosan elhajtotta azzal, hogy "kérdezze meg a főnökét" - valószínűleg azért, mert nem tartották elég betegnek.

A kínai újságíró szerint azért is annyira nyomasztó a Foxconn gyárban a munka, mert a gyártósoron kívül töltött idő alatt sem lehet semmilyen kényelmi szolgáltatást igénybe venni. Korábban, az egyik iPhone-gyárban nem inkognitóban, hanem hivatalosan járt amerikai tudósító azt emelte ki, hogy nem túl jó a komfort a Foxconn munkásszállóin, ám a dolgozók tanulhatnak angolul, internetezhetnek és sportolhatnak is a létesítményekben.

Ezzel szemben Vang Ju arról számolt be, hogy szinte egyetlen hely sincs a gyárban, vagy annak közelében, ahol nyugodtan hátradőlhetne az ember, a menzán munkaidő után sem lehet sört kapni (valószínűleg semmilyen más alkoholt sem), de még nagyobb gondot jelent, hogy a munkások nem tudják hol kiteregetni kimosott ruháikat. Ugyan a szálláson például játékterem is megtalálható, az ott elhelyezett gépek kétharmada nem működött, a moziteremben pedig film helyett folyamatosan egy állóképet vetítettek ottjártakor.

Forrás: 9to5mac.com
Forrás: 9to5mac.com

Az iPhone 5 miatt most még nagyobb a hajtás

Miközben a munka rendkívül kemény: Ju bevallása szerint az iPhone 5 hátlapját alakító részlegbe került, itt három másodpercenként érkezik a futószalagon egy hátlap, aminek négy sarkán meg kellett jelölnie különböző csatlakozók helyeit, majd visszahelyezni azt a gyártósorra. A műveletet megállás nélkül kellett végezni: az éjféltől reggel hatig tartó műszak során, amely alatt az újságíró háromezer darab hátlappal kellett végeznie. Az egyik műszak vége felé közeledve két dolgozó megállt egy pillanatra, mire felügyelőjük rájuk ordított, és tíz percre a sarokba állította őket. Az üzem szabályzata szerint egyébként tizenhárom különböző dologért lehet jutalmazni a dolgozókat, ugyanakkor a tiltott cselekvések listája hetven darabból áll.

A gyárba belépő, és az azt elhagyó munkásokat nagyon alaposan átvizsgálják, a helyi szabályzat értelmében semmilyen fémtárgyat - például ékszert vagy pénzérmét, övcsatot - nem tarthatnak maguknál, ha ugyanis a kijáratoknál elhelyezett fémdetektor bármilyen okból is megszólal egy dolgozónál, azonnal elbocsátják.

Hétvégi diszkóban vezetik le a stresszt

A finoman szólva stresszes munkakörülményekről a Foxconn-nál is tudnak. Többen öngyilkosok lettek az embertelen körülmények miatt. Erre válaszul egyrészt hálókat feszítettek a lakóépületek köré, hogy ne tudjanak kiugrani az emberek, másrészt valamennyit emeltek a bérükön. Vang Ju beszámolója szerint hétvégente még diszkót is tartanak a munkásoknak, ahol a házigazda a következőt mondta a mikrofonb: "Mind stresszesek vagyunk a mindennapi munka miatt és nem ordíthatunk a gyártósorok mellett. De most azért vagyunk itt, hogy kiabáljunk, ahogy csak tudunk, hogy kiadjuk magunkból a stresszt." A riporter egyik szobatársa azt mondta, hogy ő nagyon szereti ezeket az összejöveteleket, az egyik ilyen eseményen ismerkedett meg a barátnőjével.