Az első kép az új iPhone-ról

Vágólapra másolva!
Félelem nélkül jelentheti be szerdán este az Apple a legújabb okostelefonját, amely a cég honlapjáról kiszivárgott információk szerint már a 4G mobilnetet is támogatni fogja. Az iPhone ugyan már régen nem a legnagyobb példányszámban eladott okos készülék, ám kevesen vannak valódi kihívói.
Vágólapra másolva!

A The Verge technológiai hírportál már a hivatalos bemutató előtt néhány órával információkat szerzett az új iPhone-ról, méghozzá az Apple honlapjáról. A honlap keresőmezője ugyanis már felkínálta az új termékek és funkciókhoz kapcsolódó kulcsszavakat. Ezek alapján az iPhone 5 biztosan támogatni a 4G-s internetet, az iPod Touchból és az iPod Nanóból is új, okosabb verzió jelenik meg.

Forrás: the verge
A The Verge-höz szerda délután eljutott fotó szerint így fog kinézni az iPhone 5
Karcsúbb és nagyobb kijelzős készülék lehet az iPhone 5 a nem hivatalos látványterv szerint

2007-es bejelentésekor az Apple iPhone telefonja lett a legvágyottabb okostelefon. Nem volt párja a piacon, vásári bóvlinak tűntek mellette a kisebb érintőképernyővel, nagy billentyűzettel rendelkező régivágású okosmobilok. Az első Apple okosmobil megjelenése óta a többi mobilcég is felzárkózott. Készülékeik hasonlatossá váltak az iPhone-hoz - esetenként talán túlzottan is - az okostelefonos szoftverek átalakultak, megtanulták kezelni a nagyobb képernyőket, a többujjas navigációt.

Hiába nőttek programok tízezreit kínáló szoftverboltok szinte a semmiből, még mindig kevés olyan készülék van, ami legyőzheti az iPhone-t. A magyar idő szerint szerda este bejelentendő iPhone 5-ről eddig kiszivárgott adatok szerint ezeknek a készülékeknek a listája hamarosan még tovább fog rövidülni. Az új Apple készülék minden hír szerint nagyobb kijelzővel fog rendelkezni, nem törpül majd el a Samsung hatalmas Galaxy S III okostelefonja mellett. Az Apple által bejelentett szabadalmakról szóló hírek miatt ráadásul az elemzők úgy vélik, hogy az iPhone 5 karcsúbb LCD-kijelzőt is kaphat.

Szupergyors mobilneten fog beszélni

Fontos fejlesztés lehet, hogy az iPhone 5 már kezelni fogja az új generációs LTE mobilhálózatokat is. Az átlagfelhasználó valószínűleg eddig sem kevesellte az elérhető letöltési sebességet, ám az LTE-támogatással az Apple komoly támadási pontot javít ki. Mind a Galaxy S III, mind a Lumia 920 képes használni a szupergyors mobilhálót, a kaliforniai cég készüléke sem maradhat le.

A felhasználó számára kevesebb jelentőséggel bír, hogy az iPhone 5-ben debütálhat az új nano-SIM nevű szabvány. A készülékbe várhatóan bekerül az NFC nevű érintésnélküli adatátvitelt lehetővé tevő chip, amelyre fizetési megoldásokat lehet alapozni. A sok kiegészítőt - iPhone-os hangfalat, ébresztőórát, hifit - vásárlók számára pedig az lehet lényeges, hogy az új iPhone várhatóan szakít a régi típusú töltőcsatlakozóval. Azaz minden kiegészítőből újat kell vásárolni, vagy meg kell barátkozni egy csúnyácska adapterrel.

Várnak a sorukra

A legesélyesebb trónkövetelő az iPhone 5 megjelenése után is a Samsung Galaxy S III okostelefonja marad. Az új generációs mobilhálózatokat támogató Apple készülék mellett is vonzó vásárl lehet azok számára, akik androidos telefont választanának. A 4.1-es Android szoftvernek ráadásul már nincs szégyenkeznivalója az iOS-sel szemben.

Forrás: Nokia
Lesz még a piacon vonzó csúcstelefon: a Nokia Lumia 920 is ilyen lesz

Ha pusztán a telefon paramétereit tekintjük, a Nokia által az elmúlt héten bemutatott Lumia 920 jobb telefon, mint az iPhone 4S, és az ötösnek is komoly konkurenciája lehet. Éles képű, nagy felbontású kijelzőt kapott, kamerája pedig a legjobb lehet a piacon levők közül. Ám a Nokia azzal, hogy a Lumia kiadását a negyedik negyedévre halasztotta az egy hét előnyét jelentős hátrányra cserélte. A lépés érthető, az első tesztek szerint a Windows Phone 8-nak szüksége van további csiszolásra. A Nokia számára azonban biztos, hogy kényelmetlen következményekkel fog járni a várakozás.