Okostelefonnal is lehet vizsgálni a tüdőt

Vágólapra másolva!
Egy új okostelefonos alkalmazással bármilyen okostelefonnal meg lehet vizsgálni az asztmás betegek tüdőfunkcióit speciális orvosi berendezések nélkül.
Vágólapra másolva!

Mostantól egészségügyi szempontból is megbízható módon lehet majd okostelefonon keresztül mérni a tüdő állapotát. A Washingtoni Egyetem két amerikai kórházzal közösen folytatott két és fél évig tartó kutatásának eredménye egy olyan alkalmazás, amely a hanghullámok frekvenciáit figyelni és abból von le következtetéseket a légcső és tüdő állapotára vonatkozóan - olvasható a Sciencedaily.com nevű tudományos portálon. A SpiroSmart nevű applikáció 5,1 százalékos pontossággal mér, ami megegyezik az otthoni használatra tervezett spirométerével.

Évek óta vannak már hasonló alkalmazások okostelefonra, azonban azok egészségügyi szemponból megbízhatatlanok, mert bár szintén a mikrofonon keresztül mérnek, nem a hanghullámok, hanem hangszín alapján határozzák meg, milyen állapotban van a felhasználó tüdeje. Ebbe viszont az is szerepet játszik, hogy milyen hangosan beszél bele az illető, mennyire tartja a szájához közel a készüléket stb.

A sciencedaily.com szerint nagy szükség van ilyen alkalmazásokra, ugyanis az egészségügyi ellátórendszer nem biztosít elég szűrési lehetőséget például az asztmás betegek számára. Az ilyen okostelefonos innovációkkal tehermentesítenék a tüdőbetegeket az állandó kórházba járástól, illetve az otthoni mérést lehetővé tevő eszközök cipelésétől.