Kikapcsolta arcfelismerőjét a Facebook

facebook, tőzsde, pénz
Vágólapra másolva!
Az európai felhasználók számára péntek óta elérhetetlen a közösségi oldal arcfelismerő funkciója, amellyel kapcsolatban adatvédelmi aggályok merültek fel.
Vágólapra másolva!

Az Ars Technica amerikai technológiai hírportál értesülései szerint a Facebook az ír adatvédelmi biztos panaszai nyomán egyezett bele a funkció kikapcsolásába. Az európai felhasználókat ugyanis a közösségi oldal Írországban működő leányvállalata szolgálja ki. Az automatikus arcfelismerő funkció lehetetővé tette, hogy az oldalra feltöltött fotókon látható embereket a felhasználók egyszerűen bejelölhessék, mivel a rendszer viszonylag csekély hibaaránnyal képes volt felismerni korábbi, még manuálisan felcimkézett képekből gyűjtött adatok segítségével az embereket.

A funkció működéséhez azonban a felhasználók arcfelépítéséről adatot is kellett gyűjtenie a Facebooknak, amely tevékenységet a német adatvédelmi biztos jogszerűtlennek tartott, ezért a funkció leállítását követelte. A Facebook korábban úgy nyilatkozott, hogy jogászai szerint az ilyen jellegű adatgyűjtés a cég európai központjának helyt adó Írországban nem ütközik jogszabályokba.

Forrás: AFP

Az ír hatóságok végül saját vizsgálatot indítottak az arcfelismerő funkció működése kapcsán, és a szolgáltatás leállításra szólította fel a Facebookot. A közösségi oldal ennek nyomán fokozatosan kikapcsolja a funkció működését az európai felhasználóknál, és október közepéig a korábban begyűjtött adatokat is megsemmisítik. A vállalat azt reméli, hogy az adatvédelmi hatósággal való egyeztetések nyomán később újból elérhetővé teheti a kényelmi funkciót felhasználói számára, akiknek addig manuálisan kell bejelölniük barátaikat a feltöltött képeken.