Tíz dollárért tapogathatja Einstein agyát

Vágólapra másolva!
IPades applikációban vált lehetővé a relativitáselmélet kidolgozójának agyáról készült korabeli orvosi felvételek vizsgálata.
Vágólapra másolva!

Az 1955-ben elhunyt Albert Einstein agyát a tudós halálát követően tudományos célból egy sor különböző vizsgálták meg, többek közt felszeletelték, mumifikálták és darabolták is, hogy rájöjjenek, minek köszönhette a férfi különleges tudását. Akkoriban ugyanis nem állt rendelkezésre a hasonló vizsgálatok elvégzését biztosító mágneses rezonanciás képalkotó berendezés (MRI).

A Nobel-díjas tudós agyának szeleteiről ötvenhét évvel korábban készített háromszázötven darab fényképet a tervek szerint három év múlva megnyíló NMHM Chicago nevű orvostudományi múzeum munkatársai kezdték el bedigitalizálni. A már bedigitalizált felvételeket egy tíz dollárba kerülő iPad-alkamazás formájában publikálták. Bár ebben egyelőre csak korlátozott számú felvétel böngészhető, az elérhető fotók körét a digitalizálás előrehaladtával folyamatosan bővíteni fogják.

Forrás: NMHMC
Az egyik felvétel Einstein agyáról

Az Einsteint felboncoló patológus, Thomas Harvey neve nyomán NMHMC Harvey nevet viselő applikáció tíz dollárért vásárolható meg az Apple App Store-jában iPad táblagépre. Harvey egyébként 1999-ben más kutatók számára is betekintést engedett a boncolás nyomán gyűjtött adatokba. Ekkor derült ki, hogy Einstein agyának fali lebenye 15 százalékkal szélesebb volt az átlagemberekénél: ez az agyterület többek közt a matematika és a nyelvek megértéséért, illetve a térérzékelés kiszolgálásáért felel.

A chicagói múzeum szerint az applikáción keresztül böngészhető felvételek további kutatására is lehetőséget adnak, mivel ezeken szemrevételezni lehet például Einstein agyának azokat a részeit is, ahol a neuronok a megszokottnál sűrűbben kapcsolódnak egymáshoz, bár az applikációban egyelőre csak a tudós agyáról készült felvételeknek csak a töredéke érhető el. Ráadásul mivel a tudós agyáról nem készült háromdimenziós modell, sok esetben nem tudni, hogy az adott minta agyának mely részéről származik - adta hírül az AP hírügynökség.