Víz alá merült a Street View

google korall street view
Vágólapra másolva!
A Google panorámaképes szolgáltatásával már a Nagy-korallzátony és Hawaii partjainak élővilágát is meg lehet nézni 360 fokos panorámaképeken keresztül.
Vágólapra másolva!

A szerdán elérhetővé tett új panorámaképek segítségével az Ausztrália partjainak közelében húzódó Nagy-korallzátony élővilágát három helyszínen, a Heron-sziget, a Lady Elliot-sziget, és a Wilson-sziget közelében eső területein lehet megtekinteni. Ezen kívül a keresőcég Hawaii, illetve a Fülöp-szigetek közelében lévő zátonyokról rögzített panorámákat is böngészhetővé tett webes térképén. A felvételeken a korallok mellett a legkülönbözőbb halfajok, tengeri teknősök és egyéb víz alatt élő állatok is láthatók: az óceán alatt készült panorámákat ezen az oldalon külön össze is gyűjtötték.

Bár panorámaképek elkészítésében a Google mérnökei is közreműködtek, a korallzátonyoknál nem ők, hanem egy Bermuda-szigeteki biztosítási cég által szponzorált kutatócsoport készítették a felvételeket a Catlin Seaview Survey című tudományos kutatás keretében - írja a BBC.

A vízalatti panorámafotózáshoz speciális, három darab nagylátószögű, nagy fényerejű optikával felszerelt kamerát fejleszettek ki, amely négy másodpercenként rögzített egy-egy darab 24 megapixeles fotót, amelyet utólag alakítottak interaktív, azaz körbenézhető panorámafelvétellé. A 360 fokos lefedettséget biztosító felszereléssel 2-3 kilométeres óránkénti sebességgel haladtak a korallzátonyok közelében. A jó minőségű panorámaképek segítségével a kutatók a jövőben célszoftverek segítségével hatékonyan tudják majd vizsgálni azt, hogy a környezeti változások milyen hatást gyakorolnak a korallzátonyokra.