Két év múlva robotok gyárthatják az iPhone-t

Vágólapra másolva!
A Foxconn cég szerint két év múlva már olcsóbb lesz az emberek helyett robotokkal gyártatni az Apple okostelefonját is.
Vágólapra másolva!

A kínai társaság cég az iPhone és az iPad mellett egyéb ismert márkák eszközeinek szerződéses gyártását is végzi. Az üzemeiben a nem megfelelő viszonyok miatt elkövetett sorozatos öngyilkosságok és lázadások nyomán sokszor a lapok címlapjaira kerülő Foxconn szerint már 2014-re olcsóbb lehet robotmunkaerő alkalmazása az emberinél.

Erről kínai lapértesülések nyomán a The Next Web című technológiai hírportál számolt be. Bár a Foxconn gyáraiban jelenleg is alkalmaznak robotokat, számos célfeladat elvégzését még emberi munkások végzik. Míg tavaly az üzemekben csupán tízezer robot működött közre a gyártásban, ezek száma az idei év végéig a tervek szerint 300 ezerre nő, 2014-re pedig már egymillió robot fogja segíteni az összeszerelést.

A 21st Century Business Herald című kínai üzleti lap által megkérdezett gyártási szakértők és elemzők valószínűnek tartják, hogy két év múlva következhet be először az, hogy a gépi munkaerő olcsóbb lesz az emberinél. Ez a Foxconn számára munkajogi szempontból is kedvező lesz, hiszen a robotmunkásoknak többek közt a túlóráért sem kell külön pénzt fizetni. A cégnél egyébként már most is több olyan veszélyes munkafolyamatot gépek végeznek, amelyeket korábban emberi munkások hajtottak végre.

A robotok bevezetése a kínai gyártó számára azért is kulcsfontosságú, mert az ázsiai ország népessége jelentős átalakulásokon esik át, a fiatalok száma folyamatosan csökken. Egy kérdés azonban a szakértőkben is felmerül: ki fogja gyártani a robotmunkásokat?