Nem kell okosmobil az új BKV menetrendhez

ittabusz
Vágólapra másolva!
Nem csak okostelefonokról, hanem egyszerűbb készülékekről is elérhető a néhány napja indult, nem hivatalos BKV-menetrend, az Itt a busz. A Budapesti Közlekedési Központ (BKK) saját fejlesztésére várhatóan még a jövő évig várni kell.
Vágólapra másolva!

Opera Mini böngészőt futtatni képes szerény tudású mobiltelefonról és modern okostelefonról egyaránt meg lehet nyitni az Ittabusz.hu címen elérhető új menetrendes honlapot. Használatához ugyan szükség van mobilinternetes kapcsolatra, de a szöveges adatok lekérése csekély adatforgalmat generál.

Butamobilról is elérhető az új menetrend

A mobilhonlap a Windows Phone 7 szoftvert, vagy például régebbi Nokia, vagy más telefont használók számára is képes megmutatni, hogy az aktuális megállóba várhatóan mikor érkezik meg a következő busz, villamos, metró, troli, hév vagy akár hajó. Nevével ellentétben ugyanis az Itt a Busz nem csupán a fővárosi buszjáratok menetrendjét tartalmazza, bár egyelőre a BKK adatbázisának sajátosságai miatt a trolijáratokat is az autóbuszokéval egy kategóriában jeleníti meg.

Forrás: ittabusz
Ósdi mobilon és új okostelefonon is működik az Itt a busz

A szájt üzemeltetői az [origo]-nak elmondták, hogy annak teljes fejlesztése várhatóan októberben készül el, jelenleg ugyanis bizonyos járatok teljes menetrendjeit nem lehet lekérni belőle. szeptember eleje óta működő Itt a busz oldalon nincsenek reklámok, mivel hobbiprojektként fejlesztik, így egyelőre csak vágyálom, hogy a honlap bevételeket is termeljen - mondta el kérdésünkre Takács György, az oldal tervezője.

A BKK-tól kapják az adatokat

Egy másik népszerű, iPhone-ra és Androidra elérhető menetrendalkalmazás, a BPMenetrend egyik fejlesztője, Kovács Péter is úgy nyilatkozoott az [origo]-nak, hogy még nem találtak olyan üzleti modellt, amellyel az ugyancsak reklámmentes menetrend üzemeltetése finanszírozható lenne, pedig az applikáció fejlesztésén négy ember is dolgozik. A fejlesztéssel azonban nagyrészt leálltak: már kész az útvonaltervező kód, de nincs beépítve az alkalmazásba.

A külsős fejlesztők menetrendalkalmazásainak elkészítését az tette lehetővé, hogy a Budapesti Közlekedési Központ tavaly nyáron kiadta a teljes menetrendi adatbázist egy szabványos, a Google által kidolgozott formátumban, bár a BPMenetrend fejlesztői korábban saját algoritmusukat használták az iPhone-alkalmazásuk alapját képező adatok kinyeréséhez.

Egyszer majd a BKK-nak is lesz mobilos menetrendje

"A BKK mind saját menetrend-alkalmazás, mind mobil honlap elindítását tervezi, mert a minél szélesebb körű tájékoztatáshoz mindkettőt elengedhetetlenek tartja" - válaszolta az [origo] kérdésére a Budapesti Közlekedési Központ. A saját applikáció vagy mobilos honlap várhatóan 2013-ban, az egységes forgalomirányítást és valós idejű utastájékoztatást lehetővé tevő FUTÁR-projekt átadása után élesedik.

A Közlekedési Központ erőforrások híján nem tartja számon, hogy hány fejlesztés készült az ingyenesen elérhető adatbázist felhasználva. Ezért aki a leglogikusabb helyén, a BKK vagy a BKV honlapján keresi a BPMenetrend és az Itt a busz linkjét, nem is talál rá a két menetrendre.