Lecsukhatják Japában az illegális letöltőket

Az illegális forrásból filmeket, zenéket vagy szoftvereket letöltő internetezőket akár két év börtönre, vagy több mint ötmillió forintnak megfelelő kártérítés megfizetésére kötelezhetik Japánban.

A BBC beszámolója szerint korábban csak a szerzőijog-sértő tartalmak feltöltésés büntették szigorúan az országban, mostantól azonban már szigorú büntetésekkel sújthatják azokat a felhasználókat is, akik nem legális forrásból filmeket vagy zenéket töltenek le.

A TorrentFreak kalózblog bejegyzése szerint a tartalmakat terjesztőket, tehát a feltöltőket továbbra is szigorúbban büntetik. A szerzőijog-sértő módon publikált anyagok publikálóit akár tíz év börtönnel, és töb mint 28 millió forintnak megfelelő pénzbírsággal sújthatja a bíróság. Mostanáig a letöltőket nem büntették Japánban, de a hétfőn hatályba lépő törvények értelmében őket is legfeljebb két év szabadságvesztés, illetve ötmillió forintnak megfelelő pénzbírság fenyegeti. 

A kalózblog értelmezése szerint az olyan internetes tartalomelosztó megoldások, mint például a Bittorrent,  nehéz helyzet elé állítja majd a japán bírákat. Hiszen egy ilyen szolgáltatás használatakor a felhasználó nem csak letölt, hanem meg is oszt másokkal tartalmakat, ám a legtöbbször nem tölt vissza egy-egy alkotást teljes egészében, csak annak töredékét osztja meg a többi felhasználóval.