Orvosolták az Android-mobilokat lenullázó hibát

Vágólapra másolva!
A Google javította azt a hibát, amely lehetővé tette, hogy bizonyos honlapok felkeresésekor az Android szoftvert futtató okostelefonokról minden adat törlődjön, és a gyári állapotra álljon át.
Vágólapra másolva!

A hibát a Berlini Műszaki Egyetem egyik hallgatója, Ravi Borgaonkar fedezte fel. Ennek lényege az volt, honlapokba ágyazott kóddal aktiválni lehetett egyes androidos készülékek gyári helyreállítási funkcióját. A problémát az okozta, hogy az Android-mobilok tárcsázómodulja nem tudta megkülönböztetni a telefonszámokat, illetve a mobilhálózatokon kiadhatóm hasonló formátumú, USSD kód utasításokat - írja a BBC.

Borgaonkar vizsgálatai szerint a hiba a Samsung, a HTC, a Motorola és a Sony Ericsson bizonyos készülékeit érintheti. Az [origo] egy Samsung Galaxy S III mobilon reprodukálni tudta a jelenséget. A biztonsági résre a Google már kiadott egy javítást, a szakember ezért az androidos készülékek mielőbbi frissítését javasolja a felhasználóknak.

A McAfee biztonsági cég szakértője a BBC-nek azonban úgy nyilatkozott, ez a típusú hiba kevésbé veszélyes, mivel a kiberbűnözőknek semmilyen hasznuk nem származik abból, ha leresetelik valakinek a telefonját, sokkal jövedelmezőbb számukra az, ha hozzáférnek például a készüléken tárolt jelszavakhoz.