A hangvezérlés lesz az érintőképernyő veszte

Minority Report, Különvélemény, az érintőképernyő jövője
Vágólapra másolva!
Az érintőképernyős felületek jelentőségének csökkenését várja a jövőtől a legendás Frog dizájncég kreatív főnöke. Mark Rolston szerint a jövőben a számítógépek kevéssé lesznek tolakodóak és érteni fognak a szóból is.
Vágólapra másolva!

Utálja a Különvélemény című film látványos érintőfelületekkel kezelhető számítógépeit Mark Rolston, a Frog dizájncég kreatív vezetője. A The Verge technológiai lapnak adott interjúban Rolston elmondta, hogy szerint tíz éven belül nem várhatók óriási, nagyon látványos változások, a 2050-es évekre viszont eltűnhetnek a ma még látványosan szem előtt levő számítógépek. Billentyűzetek és egerek helyett pedig hangvezérléssel fogják kezelni ezeket a kütyüket az emberek.

"Az emberek szeretik a számítástechnika által nyújtott kényelmet, de a számítógépeket nem szeretik" - mondta Rolston. A mai gépek a dizájner szerint túl sok figyelmet, törődést igényelnek. A hozzáférhető óriási információmennyiség automatikus feldolgozásában sem igazán segítenek maguktól, pedig a modern városok rendkívüli mennyiségű adatot (például közlekedési, bűnözési, időjárás) kínálnak már. A jövő gépeinek szabályok alapján kell az ember helyett dolgozni azon, hogy az érzékek kiegészítéseként működhessenek.


Bármennyire jól fest, Rolston szerint nem lesz az egész világ érintőképernyőből

A viselhető számítógépek már ma is elérhetők, pedig tíz éve még ormótlanok voltak, Rolston szerint a jövőben nagyobb szerephez jutnak. A számítógépeink egy részét úgy fogják tervezni, hogy az passzoljon az emberi testhez, a gépek egy másik osztálya pedig a lakótérbe fog illeszkedni. A dizájner úgy gondolja, hogy a billentyűzet és az egér nem fog teljesen eltűnni, a munkára használt PC-hez szükség van ezekre. Más célokra viszonz nem ezeket a perifériákat fogjuk használni.

Színessé fognak válni az okostelefonok

Rolstonnak azok számára is volt egy jó mondata, akik unják a fekete keretbe szerelt fekete érintőképernyőket. A dizájner arra vár, hogy a gyártók lassan elkezdik egyénibbé tenni a készülékeiket. Az Android úgy vált testreszabhatóvá mostanra, hogy az alapfunkcionalitást nem érinti, így lehetőséget ad a gyártóknak. A fekete mellett pedig lassan megjelennek a színek - mondta Rolston.

Forrás: Nokia
A Nokia már gyárt színes okostelefonokat, az androidos gyártók is követni fogják

A Frog dizájnstúdióhoz több ikonikus tárgy kötődik. A közel ötven éves cég felelős a nyolcvanas évek Apple gépeinek mára klasszikussá váló vonalaiért, később pedig velük terveztette meg Steve Jobs a NeXT nevű cégének gépeit is. Ma valódó fizikailag is létező kütyüket és szoftverfelületeket egyaránt terveznek. A vezető kreatív szerint az ügyfeleik nem akarnak most sem biztosra játszani, merész jövőbeli kütyükben gondolkodnak.