Milyen laptopja lehet egy táblagép árából?

Vágólapra másolva!
Megvizsgáltuk, kiváltható-e egy olcsó laptop egy átlagos árú táblagéppel: a Google Nexus 7-es tabletjét az egyik legolcsóbb Packard Bell notebookkal küldtük párbajra.
Vágólapra másolva!

A legdrágább szuperlaptopokat vagy az iPadet is viszonylag kevesen engedhetik meg maguknak, de újabban a válság közepette is egyre többen vágynak új noteszgépre vagy táblagépre. A piackutatók szerint már nem kell sokat várni a PC-k utáni korszak beköszöntére, mi az aktuális állapotot térképeztük fel két viszonylag olcsó készülék összehasonlításával. Mi a különbség? A képernyőméretben közel kilenc col, a tömegben azonban közel 2,3 kilogramm. Egy kedvező árú, kisebb táblagép akár a kabátzsebben is elfér, míg egy olcsó noteszgépnek táskából is nagyobb fajtában akad elég hely.

Középkategóriás tablet árából csak a legolcsóbb laptopra telik

Kihívónk a Google itthon nemrég boltokba került referencia táblagépe, a Nexus 7: a hétcolos táblagép 8 gigabájtos változata nyolcvanezer forintba, a tizenhat gigabájtos kilencvenezer forintba kerül az eszközt tesztelésre kölcsönadó Speedshopnál. Ha az iPad jelenti a táblagépek felső kategóriáját, akkor négymagos processzorral és HD-felbontású képernyővel felszerelt Google tablet paraméterei alapján a felső középosztályba sorolható, mert kisebb annál. Ennél olcsóbban csak a jóval rosszabb minőségű képernyővel felszerelt, lassabb, vagy kisebb üzemidejű típusokat lehet megvenni.

Fotó: Nagy Attila [origo]
Nagyjából a laptop visszapillantó tükre lehetne a Google minitabletje

Noteszgépből ugyanezért a pénzért csak a legalsó szegmens készülékeiből válogathatunk: 85 ezer forintos áron tesztünkhöz egy 15,6 colos Packard Bell Easynote F5211 notebookot találtunk operációs rendszer nélkül. A netbookokat szándékosan hagytuk ki az összehasonlításból, mert már a kihalás szélén állnak: reális árú modelljeik lassúak, és gépelni sem lehet rajtuk kényelmesen. Már az első netbookot piacra dobó Asus is leáll ezek gyártásával, várhatóan a többi gyártó is követni fogja a példáját.

Tabletet nem adnak fapadosan

A számítógépek két generációja közötti eltérés már a bekapcsolásnál kiderül: az olcsó laptopon csupán egy parancssor fogad minket, míg a tableten a legújabb Android 4.1 rendszer indul, amely Google-fiókunk megadása után azonnal felismeri a korábban telefonról már használt wifihálózatokat, egyedül a kedvenc appokat kell telepítenünk, de ezt nagyjából tíz perc alatt el is lehet végezni.

Fotó: Nagy Attila [origo]

Az alsó kategóriás Acerre ingyenes Ubuntu Linuxot telepítettünk egy pendrive-ról, egy Windows ára ugyanis legalább huszonötezer forinttal emelte volna a vételárat. Az ingyenes rendszer installálása mostanra már nem igényel túl sok hozzáértést, a rendszer pedig a kétmagos Intel Celeron lapkával felszerelt gépen is egészen fürge. A telepítő minden fontos programot tartalmaz chatklienstől a szövegszerkesztőig, a gép pedig a Linuxtól megtáltosodva még a HD-videókat is lejátssza. Kikapcsolt állapotból az Ubuntu 32 másodperc alatt startolt el a notebookon, ami csak két másodperccel rosszabb a Nexus 7 elindulási tempójánál - bár a tableteket az esetek többségében a felhasználók csak készenléti állapotban szokták hagyni.

Érdemes tudni a Nexus 7-ről, hogy a fülhallgatón kívül semmilyen csatlakozó nem található rajta, a memóriája sem bővíthető. Ezzel szemben a Packard Bellen a VGA monitorcsatlakozó mellett a tévéhez kapcsolást segítő HDMI port is van a három darab USB 2.0-es csatlakozó mellett.

Játékok terén arat, de van, amiben elbukik a táblagép

A két azonos árú számítógép közül egyértelműen a Nexus 7 alkalmas jobban szórakoztatásra, bár a laptopot tévére kötve filmnézésre is lehet használni. Viszont egy ilyen olcsó noteszgépet egyszerű grafikus gyorsítóval szerelnek fel, amelyen legfeljebb FarmVille-t, vagy más webes játékok futnak. Ellenben tablethez sok tucatnyi, viszonylag látványos 3D-grafikájú játék is elérhető ingyen, illetve jellemzően pár száz, vagy ezer forintért. A Flash megszűnő támogatása miatt azonban már számolni kell azzal, hogy valamelyik kedvenc böngészős játék esetleg nem fog működni a tableten, így például a honfoglalózást is el lehet felejteni rajta.

A Micimackó háromsoros részletének begépelésével vizsgáltuk meg, hogy mennyire lehet kényelmesen és gyorsan szöveget írni az eszközökön. A Nexus 7-es egyébként kézbe simuló képernyőjén a kurta szövegrészletet két percig tartott begépelni: hiába segítette egyes szavak írását prediktív bevitel, sokat lassít a tempón, hogy az ékezetes karaktereket bonyolult bepötyögni. A tablethez kapcsolt bluetoothos minibillentyűzettel a bevitel sebessége egy percre javult, de ez is elmarad a nagyobb gombokkal felszerelt laptopon elért 33 másodperces rekordidőnktől.

Fotó: Nagy Attila [origo]

A tabletről sikeresen be tudtunk lépni a Magyarország.hu ügyintézési felületére, a MÁV elektronikus jegyvásárlási szolgáltatása is működött, bár a térképes vonatinformációs oldal nem volt elérhető. A BKV menetrendoldala helyett a már korábban bemutatott alternatívákat használhatjuk tableten. Egyes hazai pénzintézetek kínálnak már táblagépes appokat, de több olyan cég is van, amelynek netbankját nem lehet elérni, csak hagyományos számítógépről, így azt azért nem lehet mondani, hogy egy otthonban nincs már helye hagyományos számítógépnek. A nyomtatás egyébként már táblagépről sem lehetetlen, ha van otthon wifi, és a vezeték nélküli technológiát támogató printerünk. A Google-tabletben egyedül azt találtuk idegesítőnek, hogy nincs rajta státuszjelző LED, amely villogna, ha üzenetet kapunk, így minduntalan be és ki kell kapcsolni ennek ellenőrzéséhez.

Az olcsó laptop konnektorközelbe való

Elképesztő mértékű különbséget mértünk az akkumulátoros üzemidőben a notebook és a táblagép között. A Packard Bell Easynote-ja nagyjából két és fél és három órányi aktív, wifin keresztüli YouTube-lejátszás után merült le próbáink során, míg a Google táblája 9-10 órán át bírta a strapát. Offline módban valószínűleg egy transzatlanti repülőjárat teljes idején kitartana, bár az üzemidő órákkal lecsökken, ha játékokat futtatunk a tableten.

Az olcsó laptop egyébként várakozásainknál jobban teljesített, pedig százezer forint alatti áron korábban nem nagyon találkozhattunk tisztességesen összerakott modellel. A kétmagos Celeron lapka már közel sem olyan rossz, mint elődei, ha csak szülőknek, nagymamának van szüksége számítógépre, ennek a teljesítménye is elegendő. Bár sokan idegenkednek tőle, az Ubuntu Linux kifejezetten jó választás lehet az anyuka, apuka vagy nagyszülő számítógépére, hiszen alapból tartalmaz minden szükséges szoftvert, lehet vele facebookozni, levelezni, filmeket nézni vagy chatelni és skype-olni is, a szükséges programok ikonjait csak ki kell pakolni a nyitóképernyőre. A Linuxot kevéssé fenyegetik vírusok, így a rutintalan felhasználó kevésbé tudja elrontani azzal, ha gyanús linkekre kattint, és a rendszer fürgesége is megmarad, ha nem pakolják tele szükségtelen programokkal.

Fotó: Nagy Attila [origo]


Összességében nem hisszük, hogy egy viszonylag szolid árú tablettel - vagy akár egy drága iPaddel - egy magyar felhasználó számára teljesen kiváltható lenne a számítógép. Ez a táblagépek meghódítására is szánt Windows 8 megjelenésével sem lesz másként, az azt futtató univerzális masinák ugyanis nem lesznek olcsók. Egy Nexus 7 viszont jó választás lehet akkor, ha otthon már van egy számítógép, és csak egy második eszközre van szükség a gyerek vagy férj, feleség számára. Facebookozni vagy YouTube-videókat nézegetni és játszani alkalmasabb egy laptopnál, és akár az ágyba vagy a vécére is magával viheti a használója. Az androidos gépek és az iPad komoly hátránya, hogy nem igazán támogatják a családi közös használatot, de a Windows 8-as táblagépeken mindenki saját, elkülönülő fiókot hozhat majd létre.

Google Nexus 7Packard Bell EasyNote F5211
Processzor1,3 GHz, 4 magos ARMIntel Celeron 1,7 GHz, kétmagos
Memória1 gigabájt2 gigabájt
Háttértár8-16 GB flash320 GB winchester, DVD-újraíró
Képernyő7 col, 1280 x 720 pixel, érintésérzékeny15,6 col, 1366 x 768 pixel
CsatlakozókmicroUSB töltő, fülhallgató3 USB, 1 HDMI, 1 VGA, mikrofon, fülhallgató
Webkamera1,3 megapixel1,3 megapixel
Tömeg340 gramm2600 gramm
SzoftverAndroid 4.1nincs (ingyenes Ubuntut telepítettünk)
Üzemidő9-10 óra2-3 óra
Garancia1 év2 év
Ár80-90 ezer forint85 ezer forint