Világkönyvtárrá válhat a Google

Vágólapra másolva!
Véget ért a keresőóriás és az amerikai kiadók egy csoportja által hét éve indított per. A megállapodás szerint a kiadók engedélyezhetik vagy megtilthatják, hogy köteteik bekerüljenek a Google könyvtárába.
Vágólapra másolva!

Elhárult egy akadály a Google nagyszabású e-könyvtári tervei elől. A hét éve a cég ellen indított per megegyezéssel zárult. A pereskedést elkezdő könyvkiadók és a keresőcég közös nyilatkozatot adtak ki a kidolgozott megoldásról: a kiadó engedélye szerint kerülhetnek be a kötetek a Google Books nevű böngészőből elérhető e-könyves oldalra.

A csütörtöki megállapodás ugyanakkor nem érinti a Google és az amerikai írószövetség (Authors Guild) között jelenleg is zajló jogi csatározást. "A Google továbbra is profitot termel a több millió szerzői jogvédelem alatt álló könyv felhasználásából, anélkül, hogy figyelembe venné az írók jogait, ezért továbbra is tartjuk magunkat az amerikai szerzők nevében benyújtott keresetünkben leírtakhoz" - húzta alá közleményében Paul Aiken, az írószövetség vezetője.

Tizenötmillió kötet érhető el a netkönyvtárban

A keresőóriás eddig mintegy 15 millió könyvet digitalizált. Célja az volt. hogy megkönnyítse a világ tudásához való hozzáférést. A könyvek szkennelésében világszerte működő jelentős könyvtárak vannak a cég segítségére, egyebek között a New York-i Közkönyvtár és a Stanford Egyetem könyvtárai.

A Google Books nevű szolgáltatás révén teljes könyvek szövegeiben tudnak keresni a felhasználók. A könyvek digitalizált oldalain kívül a keresett témában releváns hirdetések, a kiadó és az adott könyvet értékesítő áruházak honlapjaira irányító linkek is megjelennek. A cég a megtekinthető oldalak számának korlátozásával, illetve azok kinyomtatásának és kimásolásának akadályozásával igyekszik eleget tenni a szerzői jogi előírásoknak. A virtuális könyvtár adatbázisa folyamatosan bővül.

A keresőóriás ellen 2005-ben indított külön-külön peres eljárást az írószövetség és a kiadók szövetsége a szerzői jogok megsértése miatt. Egy 2008 októberében született megállapodás értelmében a Google vállalta, hogy 125 millió dollár kárpótlást fizet a megkárosított személyeknek. Bírálói azonban úgy vélték, hogy az egyezség tisztességtelen versenyelőnyhöz juttatja a keresőóriást. Az illetékes szövetségi bíróság akkor a szerződés ellen tiltakozóknak adott igazat, és elutasította a megállapodást.