Bábtelefon készült Japánban

docomo videotelefon
Vágólapra másolva!
Kéz nem kell, de az erős nyakizmok nem ártanak az NTT Docomo japán mobiltársaság videotelefonjának a használatához. A készülék több videójelből, és a felhasználó fejének 3D-s modelljéből rakja össze a képet.
Vágólapra másolva!

Bár az Apple már megoldotta az egyszerű és a felhasználók által szívesen használt videotelefonálás problémáját, van tér új módszereknek. A japán NTT Docomo például olyan eszközt készített, amelyet a kezek igénybevétele nélkül lehet használni, viszont egy furcsa sci-fi szemüveget kell hozzá viselni. Az okuláré ráadásul nem a kortalan, mindig jövőt idéző dizájnokra hasonlít, hanem inkább úgy néz ki, mintha egy kilencvenes évek eleji, kis költségvetésű film díszletéből lopták volna ki.

A Docomo által kitalált megoldás hibrid technológiát alkalmaz: az arcvonásokat a 720p-s HD-felbontású kamerákról veszi, de a felhasználó fejének előre kiszámított 3D-s modelljét is használja. Mindkét kamerának 180 fokos látószöget biztosító halszem optikája van. A kamerák képe az erős torzítás miatt nem is lenne közvetlenül felhasználható. Jelenleg a szoftver a szemet és a szem körüli izmokat, ráncokat figyeli, ezeknek a modelljét próbálja minél pontosabban előállítani.

http://videa.hu/flvplayer.swf?v=SXLK88EzJEZkXOIV
Egyelőre ijesztő képeket állít elő a HD-s videotelefon

A jelenlegi HD-s felbontás kevés ahhoz, hogy az arc többi részét olyan részletességgel alkossák meg, mint a szem környékét. A száj, az orca megjelenítése erősebben támaszkodik a 3D-s modellre. A kutatók szerint akkor a kamerákat nagyobb a filmes világban használt 4K-s vagy 8K-s egységekre lehetne cserélni, akkor több igazi videófelvételt használhatnának és kevesebb szerephez jutna a 3D-s arc.

A fej állását a szemüvegbe épített szenzor küldi el a videotelefon szoftvernek. A hat tengelyes mozgásérzékelőnek köszönhetően a program által összerakott avatár ugyanúgy bólogat és mozgatja a fejét, mint egy igazi ember. A videohívás utolsó, a képhez hasonlóan fontos részét, a beszélő hangját pedig a száj elé belógó mikrofon veszi fel.

A tarkóján is van szeme a szupertelefonnak

A japán tervezők arra is gondoltak, hogy a felhasználó mögött háttérnek is kell lenni, hogy valóságosnak hasson a videobeszélgetés. Ezt a szemüveg hátuljába épített harmadik kamerától kapja meg a rendszer. "Jelenleg a videó úgy néz ki, mintha a beszélővel szemben álló egy darab kamera rögzítené a beszélgetést" - mondják a videóban.

A kutatók szerint a következő lépés, hogy a szem elé helyezhető videolencséket készítsenek, így a hasonló felszerelést használó beszélgetőtárs közvetlenül a felhasználó szemei előtt jelenik meg. Ha ügyesen oldják meg a felmerülő problémákat, a beszélgetők számára úgy tűnhet, mintha valóban a tér ugyanazon pontján lennének egymással szemtől szemben.