Projektoros tortát szabadalmaztat a Disney

Disney-torta, szabadalom az animált tortára, Minnie
Vágólapra másolva!
Interaktív mozikat, animációkat megjelenítő tortákat lehetővé tevő technológiára kért szabadalmi védettséget a Disney. A kiterjesztett valóságot használó ételek a jövő születésnapi partijainak alapkellékévé válhatnak.
Vágólapra másolva!

Digitális kifestőkönyvvé, történetet mesélő eszközzé és játékká változtaná a jövő tortáit a Disney. A cégnek több elképzelése van arról, hogyan lehetne aktív elemeket csempészni a süteményekre. A biztonság kedvéért ezekre szabadalmi védelmet is kért - adta hírül a Gizmag kütyüblog.

Forrás: Google Patents
Vigyázni kell, hogy senki se harapjon rá a projektorra

Az érdektelen részletek felett zajló szabadalmi perek világában érdemes figyelemmel követni, hogy mely cégek milyen új technológiákat védetnek le. Különösen érdekessé pedig akkor válik amikor jellemzően nem műszaki fejlesztéseiről ismert cég, és a Disney egészen biztosan ilyen, védet le alapvető dolgokat.

Projektor lesz a marcipánban

A Disney mérnökeinek egyik elképzelés szerint a torták és sütemények felületébe lehetne beépíteni olyan anyagot, amire gond nélkül rá lehet vetíteni az animációt. A vetítést a tortába beépített, memóriával felszerelt apró projektor végezné. A szabadalmi iratok tanulsága szerint a Disney mérnökeinek az is eszébe jutott, hogy érdemes lenne szenzorokkal követni a torta körül állókat. Ha a teljes ünneplő tömeget nem is foglalja észlelni a torta, a felvágáshoz használt késekkel valószínűleg el lehet indítani varázslatszerű parancsokat, amik megváltoztatja a történetet.

Forrás: Google Patents
Nehezebb lesz meglepetésbulit szervezni, ha projektor is kell a tortához

A bonyolultabb kibővített valóságos megoldás esetében a projektort nem a torta tartalmazná, hanem az asztal felé függesztenék. Valószínűleg onnan figyelnék az emberek mozgását a szenzorok is. A torta felületére pedig teljes digitális világokat, interaktív mesét lehetne kivetíteni. A Gizmag szerint akár előre elkészített események is lejátszódhatnának. A változást egy-egy habból készült gát átvágása, új marcipánfigura megjelenése válhatja ki.

Mire jó egy interaktív torta?

A Disney szabadalmi kérelme nem csak látványos ábrákból áll, hanem leírásból is. A szöveg szerint a kibővített valóság képeskönyvvé, emlékek felidézésére szolgáló fotóalbummá vagy épp mozgalmas mesekönyvvé tenné a tortákat. A technológiai fejlesztés olyan területeken érvényesülne, amelyek hagyományosan részei az ünnepeknek. A fotókon való nosztalgiázás például annyira jellemző része egy születésnapnak, hogy akár a tortára is vetíthetik a képeket.

Forrás: Google Patents
Komoly háttér kell egy interaktív tortához

A másik lehetőség inkább a gyerekeket nyerheti meg: a jövő tortái digitális kifestőkönyvként is működhetnek. A színes krémek és marcipánok helyet azonban a projektor fénye festené meg az édességet. Az eljárás a Disney szerint a cukrászoknak is könnyebbé teheti a dolgát: anélkül nézhetnek meg új dízájnokat, színezéseket, hogy elkészítenék a tortát.