Terepjáró kerekes szék készül Japánban

Vágólapra másolva!
Szenzorok erdejével és lábként felemelhető kerekekkel felszerelt robotként képzelik el a jövő kerekes székét a japán kutatók. A prototípusként már létező eszköz az akadálymentesítés nélküli járdákon is boldogul.
Vágólapra másolva!

Az akadálymentesítés nélküli, kátyús utakkal is képes megküzdeni a japán Chiba Műszaki Egyetem mérnökei által megépített terepjáró kerekesszék - adta hírül a japán techológiai újdonságokról szóló Diginfo.tv. Az eszköz szenzorok erdejét használja, hogy felmérje az előtte álló terepet, és úgy állítja be a kerekeket és az alvázat, hogy a szék átjuthasson az akadályokon.

"A járdákon való közlekedésre a kerék a leghatékonyabb módszer, pont, mint az autón. Ezért a robot többnyire kerekeken mozog, de a kerekeket lábként is tudja használni" - mondta Nakadzsima Suro, a projektet vezető kutató. A kátyúk és elszórt akadályok mellett a padkák sem okoznak gondot a robotszéknek. Arra azonban nem képes az eszköz, hogy felsegítse használóját egy teljes lépcsősoron.


A kutatóknak már megfelel a szék, várják a tesztelni vágyókat

Az ötletes kátyúkerülő mechanizmus mellett az új típusú tolókocsi még két komoly előnnyel rendelkezik. Az egyik, hogy lejtős talajon úgy állítja át a szék dőlésszögét, hogy az a felhasználójának a legkényelmesebb legyen. A másik pedig, hogy ki tudja fordítani a kerekeit annyira, hogy akár egy helyben is képes legyen megfordulni.

A robot négy lába együtt dolgozik. Ha a robot akadályt észlel, akkor nemcsak azt számolja ki, hogy az első kerekeivel le tud-e lépegetni, hanem állít a hátsó lábakon is, hogy azok stabilizálják a széket a manőver közben. Prototípusról lévén szó, nem esett szó sem a szék áráról, sem arról, hogy hány kilométert tud megtenni egyszeri feltöltéssel.

Nakadzsima szerint a robot mozgását nagyrészt kitalálták már, azonban komoly tesztelésre van szükség, mielőtt piacra lehetne dobni az új fajta kerekes széket. A mérnököknek már megfelel a szék, a felhasználók igényeit azonban még fel kell térképezni.