Hackerbiztos rendszert készít a Kaspersky

Kaspersky Lab, Jevgenyij, Eugene orosz kiberbiztonsági ember
Vágólapra másolva!
Biztonságos operációs rendszer fejlesztésébe kezd a moszkvai székhelyű Kaspersky Lab kiberbiztonsági cég. A szoftvert a kiberfegyverek kedvelt célpontjnak számító ipari létesítmények vezérlésére szánják.
Vágólapra másolva!

Dühös kirúgott alkalmazottak, felbukkanó szoftverhibák és ellenséges kiberkatonák ellen is védené az erőműveket és ipari létesítményeket a Kaspersky operációs rendszere. A modern, számítógépes vezérléssel rendelkező ipari létesítményeknek lényegi részévé vált a hálózat, ám ennek a védelme nem mindig megfelelő. A Kaspersky szoftvere nem lesz teljes értékű operációs rendszer, mint a Windows vagy a Mac OS X, hanem egy létező rendszerrel szimbiózisban fog működni.

Forrás: AFP/Sergey Guneev
Kibertámadások ellen védene Kaszperszkij operációs rendszere

Az iráni atomprogram ellen célzott Stuxnet kártevő, az ezzel közeli rokonsággal levő Duqu és Flamer vírusok felhívták a figyelmet arra, hogy mennyire sebezhetők az ipari rendszerek. A Stuxnet például egy Windows hibát felhasználva települt fel a számítógépekre, ott pedig egy olyan kódot hajtott végre, amely a géphez csatlakoztatott Siemens ipari vezérlőrendszerek paramétereit módosította. A bonyolult művelettel azt érték el a támadók, hogy az átprogramozott urándúsítók sokkal gyakrabban hibásodtak meg.

Titkolózva fejlesztik az ipari operációs rendszert

"A rendszerünket egy szűk probléma megoldására terveztük, nem arra, hogy Half-Life-ot játsszanak rajta, megszerkesszék rajta a nyaralásról készült videót vagy a közösségi médiában szórakozzanak" - mondta Jevgenyij Kaszperszkij, a cég alapítója. A Kaspersky Labs mérnökei olyan környezetet kívánnak létrehozni, amelyben nincs lehetőség a háttérben meghúzódó, jóvá nem hagyott programok futtatására. "Ez a lényeg: hogy ne lehessen harmadik féltől származó kódot futtatni, vagy betörni a rendszerbe és saját alkalmazásokat elindítani a mi rendszerünkön" - mondta Kaspersky.

Forrás: AFP/Alexey Sazonov
Egy lépéssel a támadók előtt akarnak maradni a programozók

A feladatot nehezíti, hogy az ipari PC-k esetében a fertőzött gépet nem lehet egyszerűen lehúzni a hálózatról és megvizsgálni. A Kaszperszkij cége ezért olyan programot ír, ami megakadályozza a támadókódokat, hogy a lényegi funckiókhoz hozzáférjenek. A cég szerint több ipari irányítórendszer gyártója és forgalmazója együttműködik a Kasperksy fejlesztőivel.

Részleteket az orosz kiberbiztonsági szakértő nem árult el a rendszerről, ezeket szeretné azoknak megtartani, akik dolgoznak a fejlesztésen. A titkolózással a cég egy lépéssel a támadók előtt kíván maradni.