Vágólapra másolva!
Köteleznék a tárhelyszolgáltatókat, végső esetben pedig az internetszolgáltatókat, hogy blokkolják azokat a honlapokat, amelyeken jogsértő tartalmak jelennek meg.
Vágólapra másolva!

Ha a bíróság úgy dönt, hogy egy honlapon jogsértő tartalmak jelennek meg, akkor kötelezhetik a tárhelyszolgáltatókat, hogy megakadályozzák ezt. Ha ezt nem teszik meg, az milliós bírságokkal járhat, végső esetben pedig az internetszolgáltatókat köteleznék az adott honlap blokkolására - ez derül ki a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium jogszabálytervezetéből. Az interneten található jogsértő tartalmak ellen az új büntető törvénykönyv (Btk.) 2012. július 1-jei hatályba lépése után léphetnek fel a hatóságok.

A tervezet szerint kényszerintézkedést csak meghatározott bűncselekmények esetén (gyermekpornográfia, terrorcselekmény, állam elleni bűncselekmények) lehetne elrendelni. A blokkolás ellen fellebbezéssel lehet élni. A blokkolás végrehajtásában a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság közreműködik, és a bíróság által elrendelt blokkolásokról adatbázist hoz létre.

Ha ebben a formában hagyják jóvá a jogszabálytervezetet, akkor lehetőség lesz arra, hogy blokkolják a Kuruc.infót, amennyiben a bíróság úgy látja, hogy jogsértő tartalmakat jelennek meg rajta. Hasonló tiltólistás megoldást Európában Németországban, Franciaországban és Csehországban alkalmaznak.

Ezekben az országokban a helyi távközlési- és internetszolgáltatókat kötelezik arra, hogy a bíróság, ügyészség vagy hatóságok által jogsértőnek ítélt - például szélsőséges eszméket, gyerekpornót vagy más veszélyes tartalmat terjesztő - honlapok elérését blokkolnia kell a szolgáltatóknak. Persze ettől még például egy barátnőről készült, és engedély nélkül feltöltött meztelen fotó ugyanúgy fenn marad a világhálón, de a helyi internetezők döntő többsége számára nem elérhető, ami az áldozat számára nagy segítséget jelent.