Netes bűnözők ezreit kapcsolták le Kínában

Vágólapra másolva!
Közel kilencezer kiberbűnözőt kapcsoltak le Kínában: a letartóztatott személyek közt egyszerű online csalók, de fegyverhamisítókat is kézre kerítettek.
Vágólapra másolva!

A BBC brit közszolgálati médium híradása szerint a kínai hatóságok összesen hétszáz kiberbűnözői csoport összesen 8900 tagját kapcsolták le az egész országban lezajlott razzia keretében. A több ezer gyanúsított között egy hamis píárcég munkatársai is megtalálhatók, amelynek tagjai azzal zsaroltak meg cégeket, hogy ha azok nem fizetnek, termékeikről negatív bejegyzéseket közölnek az interneten.

A kínai rendőrség emellett adattolvaj kiberbűnözőket, és bankok számítógépes rendszereit támadó hackereket, valamit számítógépes vírusok íróit is letartóztatta. A razzia során hamisított termékekkel, gyógyszerekkel, illetve lekoppintott lőfegyverek és lőszerek előállításával foglalkozókat is kézre kerítettek.

Ugyanakkor a BBC híradása szerint a razzia keretében 188 millió darab olyan cikket vagy bejegyzést is eltávolíttattak a kínai hatóságok, amelyek tartalmát károsnak ítélték meg.