Apróságok miatt bukhat a Microsoft táblagépe

surface, Microsoft táblagép
Vágólapra másolva!
A Microsoftnak sikerült feltalálnia a jövő számítógépét, a gyártásba azonban hibák csúsztak. A Surface táblagép első tesztjei dicsérik a cég merészségét, jónak találják a hardvert, ám megvásárlásra nem ajánlják a készüléket.
Vágólapra másolva!

Nem csak a teljesen áttervezett kezelőfelülettel rendelkező Windows 8 operációs rendszerrel próbál forradalmat csinálni a Microsoft. A cég olyan táblagépet dob a piacra, ami nem teljesen az iPad versenytársa, nehezen hasonlítható össze az androidos tabletekkel, de nem is akar kategóriát teremteni. A hardvergyártásban lényegében járatlan cég a hordozható számítógépek jövőjével kísérletezett a Surface tablet megtervezésekor.

Az első tesztek szerint a Surface több tapasztalt gyártó tabletjénél jobban sikerült, de még így is vannak zavaró hiányosságai. Nem ez a jövő számítógépe - még ha közelebb is van hozzá, mint az iPad - de megmutatja, milyenek lehetnek a gépek, amiket két-három év múlva használni fogunk.

Kitalálatlan a hardver

A The Verge tesztje alapján a Surface egyszerre tartalmaz zseniális ötleteket és kitalálatlan, faramuci megoldásokat. A tablet töltője kényelmetlen, munkás csatlakoztatni az eszközhöz, pedig ez az a kiegészítő, ami biztosan naponta fognak használni. A szintén gyakori használatra tervezett kártyaolvasó el van rejtve a tablet beépített kitámasztója mögé, még egy ikon sem jelzi, hogy hol kell keresni. A készülék dizájnja viszont összességében kifinomult. Az összeszerelés minősége többnyire remek, bár a kemény fémből készült támasz hajlamos összekarcolni az asztalokat.

Forrás: Microsoft
Az érintőbillentyűzet plusz száz dollárba kerül a tablethez

A tápcsatlakozó kényelmetlenségét még az Anandtech technológiai szaklap újságírója is elismeri, aki egyébként a lenyűgözöttség hangján ír az eszközről. A Surface-t eltalált, letisztult készüléknek tartja, amin apró javításokat kell majd eszközölni a jövőben. Fontos előnye, hogy míg az iPadre csak interneten vagy dokk csatlakozón keresztül lehet adatokat juttatni, illetve apró kártyaolvasó és USB-csatlakozó kütyüt kell hozzá venni, addig a Surface mindent képes kezelni. A készülék USB-kapujára okostelefont, nyomtatót, még akár iPadet is lehet csatlakoztatni, ha van hozzá meghajtóprogram, a Surface képes kezelni azokat. Míg az iPad egy második eszköz a számítógép mellett, a Surface önálló kütyü.

Furcsa arányok

A Surface által felvetett másik kérdés, hogy pontosan minek is szánta a Microsoft ezt a gépet. Fekvő módban kényelmesen használható, bár csak egy dőlésszögre lehet beállítani a gép támaszát. Kézben tartva, térden pihentetve azonban ormótlannak hat. Igazán nevetségessé akkor vált a gép, amikor a tesztelő álló módban próbált olvasgatni rajta. A 16:9-es képarány miatt a Surface alakja egy számlalevélhez hasonlatos: rendkívül széles, nem túl magas. Ez állított nézetben úgy néz ki, mint egy nagyra nőtt menü vagy itallap.

Forrás: AFP
A készülék formatervét minden tesztelő dicsérte

A forma esetlenségét a The Verge is kiemelte. A tesztelő szerint a Microsoft olyan táblagépet tervezett, ami az asztalon használva a legkényelmesebb. "A Surface elkeseredetten akarja, hogy dokkolóval használják, ne pedig kézben tartva, vagy ölbe véve" - írja a cikk.

Bizonytalan a Surface célja

"Ez nem egy iPad-kihívó, és nem is az androidos táblagépek konkurenciája" - írja Surface tesztjében az Anandtech újságírója. Az viszont a cikk végéig nem derül ki pontosan, hogy mi lehet a Surface. Valószínűleg önálló eszköznek szánja a Microsoft, erre utal a számtalan bővítési lehetőség, a külön megvehető teljes értékű billentyűzet.

Forrás: AFP/Getty Images/Kevork Djansezian
Hasonló lehet a jövő számítógépe, de az biztos, hogy nem ez az

A Gizmodo tesztje szerint a "Microsoft bezsúfolt minden fontos [PC-s] funkciót egy táblagépbe". A cikk szerint a Surface ígérete, hogy olyan kényelmes lesz, mint egy tablet, és annyira lehet rajta dolgozni, mint egy notebookon. A cég több kompromisszumot vállalt: a Surface nehezebb, mint az iPad 3, a kijelző elmarad az Apple táblagépé mögött, de az általános minőségre nem lehet panasz. A megbocsátandó hibák nagy része miatt a Windows RT operációs rendszer felelős: már azzal is problémája volt a tesztelőnek, hogy nem igazi Windows, csak majdnem. Az RT nem futtatja a régi alkalmazásokat, nem elég gyors, és egyelőre kevés rá az alkalmazás.

A tesztek alapján Microsoft kitalálta, hogy mi a laptop jövője és megalkototta ennek a gépnek egy prototípusát. A Surface azonban nem befejezett, messze nem tökéletes, és emiatt frusztráló élmény lehet használni. A korai befogadók számára jó játék lehet, a tömegeknek azonban még nem elég jó a kütyü.