Egymillió facebookozó adatai szivárogtak ki

Vágólapra másolva!
Öt dollárért vásárolta meg több mint egymillió felhasználó személyes adatait egy bolgár digitális jogi aktivista. A Facebook keresi az adatok kiszivárogtatóját.
Vágólapra másolva!

A Gigabucks nevű közösségi marketinggel foglalkozó oldalon bukkant egy érdekes hirdetésre Bogomil Shopov, bloger és digitális jogi aktivista - adta hírül a Forbes üzleti lap. A "mertem" nevű eladó 1,1 millió Facebook felhasználó részletes személyes adatait kínálta eladásra öt dollárért. Az adatbázis neveket, felhasználóazonosítókat és e-mail címeket tartalmazott, és az eladó szerint Facebook alkalmazásokból származott.

Az egyszerű táblázat formájában megszerzett adatbázis Shopov szerint olyan információkat is tartalmazott, amelyeket a Facebookot böngésző adatmentő programok nem tudnának megszerezni. Ilyen például a felhasználó által rejtettre állított e-mail-címek, amelyeket az appok láthatnak, ismeretleneknek azonban nem mutat meg a közösségi oldal. A bolgár blogger néhány ismerősének adatait felhasználva képes volt ellenőrizni a megszerzett adatok hitelességét - írja Forbes üzleti lap.

Nyomokat tüntetne el a Facebook

A felhasználói adatok nyilvánosságára kerülésének hírére a Facebook is reagált. Közleményben tudatta, hogy vizsgálatot indítanak a felhasználói adatok kiszivárgásának ügyében. A vizsgálat állásáról azonban az ügy lezárultáig nem nyilatkozik a közösségi oldal.

A Facebook Shopovot is megkereste, és arra kérte, hogy küldje át a megvásárolt adatbázist, törölje a fájlt a saját gépéről, blogjáról pedig távolítsa el a vásárlásról szóló bejegyzést. A bolgár aktivista teljesítette a közösségi oldal kéréseit, egyedül a bejegyzés törlésére nem volt hajlandó. A korábban a bolgár Kalózpártnak is segédkező Shopov szerint az emberek figyelmét fel kell hívni, hogy egy-egy "Elfogadom" gomb megnyomása azt jelenti, hogy a fejlesztő adatok garmadát gyűjtheti össze a felhasználóról.