Origami számítógépeket hoz a Windows 8

surface win8
Vágólapra másolva!
A Windows 8-cal nem csak az operációs rendszer felülete változik meg gyökeresen. Az átalakulás számítógépek alakjára is kiterjed. Jönnek a szétszedhető, hajtogatható, tapogatós és érintős PC-k és notebookuk.
Vágólapra másolva!

Régen minden sokkal egyszerűbb volt, amikor a számítógép egy szobát jelentett. Túlzunk persze, a számítógép formája az elterjedése után is sokáig egyértelmű maradt. A számítógépek évtizedekig bézsszínű dobozok, vagy mappaszerű vaskos, kinyitható masinák voltak. Közben a gyártók folyamosan kutatták az új formákat, de igazán egyik se vert gyökeret. A Windows 8-cal és az érintőkijelzők elterjedésével azonban vége lesz az egyhangúságnak.

A Windows 8 már azzal kavarodást idéz elő, hogy a szokásos Basic és Pro verziók mellett létezik belőle teljes és RT nevű variáns is. Az ARM processzorral felszerelt táblagépeken csak az RT fut, amely nem képes a régi windowsos programok futtatására. A megszokott szoftverek közül csak az Internet Explorer böngésző és az Office programcsomag lesz ismerős a legolcsóbb windowsos tabletet választóknak.

Forrás: Microsoft
Gyengébb és erősebb változat is készül a Surface-ből

Készülnek azonban olyan táblagépek is, amelyekbe a hagyományos laptopokból ismert Intel chipek kerülnek. A vastagabb, komolyabb hardvert tartalmazó tabletekhez a teljes értékű Windows 8-at adják. Ezek a gépek lényegében olyan laptopok, amelyekhez nem jár billentyűzet, csak érintőképernyő.

Fotó: Dell
Tablet módban is nehéz lesz a Dell hajtogatós ultrabookja

Forma tekintetében a laptop és a tablet közt pont félúton lévő átalakítható gépek lesznek a legizgalmasabb Windows 8-as PC-k. Lesz köztük olyan, amit hajtogtni kell, lesz a billentyűzetről egy határozott mozdulattal leválasztható kijelző, kinyitva összecsúsztatható, kifordítható kijelzőjű. Egy origamibajnok is megzavarodna a lehetőségektől.

Forrás: Toshiba
Szétcsúsztatható dizájnban gondolkodik a Toshiba

Az átalakíthatós gépekből két nagy család lesz. Az egyik kicsit vaskosabb gépekből áll majd, mert esetükben a a táblagépként funkcionáló kijelzőt nem lehet leválasztani a billentyűzetről. A másik család gépei ugyanolyan karcsúk tudnak lenni, mint az iPad vagy a Microsoft Surface táblagépe.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
Hagyományos gépeket is szerelnek már érintőképernyővel

Az új gépet vásárlók azonban már választhatnak olyan laptopot, amit több érintési pontot kezelő kijelzővel szereltek. Gyorstesztünk alapján a Kezdőképernyő kezelése ezeken a gépeken is egyszerűbb egérrel, kényelmetlen felemelgetni a kezünket a billentyűzetről, ha egy ikont meg akarunk bökni. Az egyszerű játékokban azonban nagy előny az érintőképernyő.

Elterjedhet az otthoni tapi-PC

Végül pedig az irodákban használt asztali PC-k és a hagyományos laptopok sem tűnnek el. A Microsoft megoldotta, hogy a Windows 8-at hagyományos számítógépeken is lehessen használni. Majdnem minden Windows 7-et futtató gépre felrakható a legújabb rendszer. A programok indítását, a köztük való navigációt újra kell tanulni a felhasználóknak, de hardveres feljesztésre nem lesz szükség.

Forrás: Microsoft
Új esélyt kap a többször megbukó asztali egybegép

Végül az alapvetően érintőfelületekre tervezett Windows 8 a monitorral egybeépített asztali gépek piacába is új életet lehelhet. Ilyen masinákat már Windows 7-tel is dobtak piacra, ám azzal nem értek el átütő sikert, pedig a kisgyerekes családok és a nappaliba okostévé helyett számítógépet telepítő fiatalok között slágertermékek lehetnének az interaktív, könnyen kezelhető gépek. Az új operációs rendszerrel új lehetőséget kapnak az Apple iMac-jeihez hasonló, mindent egybe típusú gépek.

Itthon unalmasan rajtol a Windows 8

Nem övezte Magyarországon az Apple termékeinek premierjéhez hasonló hisztéria a Windows 8 megjelenését. Több elektronikai áruház webboltjában meg sem említik az új operációs rendszert, de még a Windows 8-at reklámozó forgalmazók kínálatában is csak teljesen hétköznapi laptopok érhetők el jelenleg az új szoftverrel. A hajtogatós csodagépekre, tabletekre várniuk kell a magyar vásárlóknak.

A Media Markt külön szórólapon promótálja Windows 8-as számítógépeit, melyek mindegyike teljesen hagyományos noteszgép, amelyek még érintőképernyővel sem rendelkeznek. Egyetlen ismert magyar forgalmazónál sem találkoztunk még a fentiekhez hasonló, izgalmas gépekkel, például laptopból táblagéppé alakítható, érintőképernyős modellekkel. Az egyik, az [origo]-nak név nélkül nyilatkozó hazai forgalmazó szerint az izgalmasabb Windows 8-as gépek csak november második fele táján fognak megérkezni a hazai boltokba.