Profin pingpongozik egy német robot

robot pingpong
Vágólapra másolva!
Nyolcvannyolc százalékos pontossággal képes visszaadni a szervákat a Darmstadti Egyetem pingpongozó robotkarja. A gép magától tanult meg játszani, pont úgy, ahogy az emberek szoktak.
Vágólapra másolva!

Feleslegessé válhatnak a sportáruházakban kapható, felhajtható lapú, gyakorlásra is alkalmas pingpongasztalok. A Darmstadti Egyetemen olyan robotot fejlesztettek ki, ami profin visszaüti az adogatásokat.

A Darmstadti Egyetem robotkarja képes volt megtanulni a pingpong szabályait. A plafonra függesztett, kamerával felszerelt robot elemezte az összes felé tartó labdát és megpróbálta visszaütni azokat. A tanítás úgy kezdődött, hogy emberek mozgatták a robotkart és úgy ütötték vissza a labdákat, később azonban önálló játékra is alkalmassá vált a robot. Egy óra gyakorlás után a gép már nyolcvannyolc százalékos pontossággal fogadta az adogatást.

Az oktatást és az elemzett helyzeteket felhasználva a robot olyan ütéseket is megtanult védeni, amit nem gyakoroltattak vele. A folyamat ahhoz hasonló, ahogy az emberek megtanulják a játékot. A darmstadti robotkar még nem jár azon a szinten, hogy asztalitenisz-bajnokok ellen kiállhasson, de ha tovább folytatja a tanulást, még erre is sor kerülhet.

Forrás: TU Darmstadt
Egy óra után már 88 százalékos pontossággal fogadta a szervákat a robot

A darmstadtiak tanuló algoritmusa nem csak a pingpongozásra alkalmazható. A robotkart bemutató videón vannak egyszerűbb, de hasonló "kézügyességet" igénylő feladatok is, amiket el tudott sajátítani a gép. A szervák visszaütésén túl tudja az ütőn pattogtatni a labdát, és a gyerekek labdaelkapós játékához hasonló üzemmódja is van a robotnak. A kutatók szerint az eredményeik közelebb viszik az emberiséget az emberszerűbben viselkedő és tanuló gépekhez.