Visszaadjuk a Start menüt az új Windowsnak

Windows 8 teszt, érintőképernyő, tablet
Vágólapra másolva!
Nem tudja megszokni a Windows 8 új kezelőfelületét? Visszahozhatja a Start menüt úgy, hogy az új funkciókról se kelljen lemondania: ingyenes és olcsó programokkal segítünk használhatóbbá tenni az új Windowst.
Vágólapra másolva!

Egy átlagfelhasználó számára a Windows 8 esetében az új kezelőfelület használata elég frusztráló lehet akkor, ha nem érintőképernyős táblagépen, hanem hagyományos PC-n használja az új szoftvert. A Start menü teljes egészében hiányzik, ha pedig a sarkokba viszi az egeret, teljesen új menük jelennek meg váratlanul. Bár az új Windows kezelését tíz-húsz perc gyakorlással bárki el tudja sajátítani - ehhez ajánljuk korábbi videós bemutatónkat. A korábbi Windowsokon szerzett rutint nem feltétlenül érdemes veszendőbe hagyni: a Windows 8-hoz ingyen, illetve olcsón elérhető megoldásokkal visszahozható a régi Start menü az új szoftverbe úgy, hogy az nem butítja vissza a hetes verzióra annak tudását. A legjobb Start menüs alkalmazásokat vesszük sorra.

Ingyen is lehet klassz Start menüje: Classic Shell

Korábbi cikkünkben is ajánlottuk az ingyenes, nyílt forráskódú Classic Shell programcsomagot, ami nem csak az eltűnt programindítót állítja vissza, de a fájlkezelőt és az Internet Explorert is segít átszabni. A program másoknak is megtetszett azóta, a Soluto nevű rendszeroptimalizáló alkalmazás is ezt a szoftvert kínálja beépítve - egy szebb gombbal - az új operációs rendszerrel barátkozó felhasználóknak. A szoftverről nehéz ódákat zengeni, mert nagyon egyszerű.

Forrás: [origo]
Ingyen a Classic Shell a legjobb választás Windows 8-hoz

A program egyetlen extrája, hogy több színsémával, formával is rendelkezik. Cserébe tökéletes megoldás a problémára: aki csak egy ügyesen beállítható Start menüt szeretne a Windows 8-asára, annak nem is kell tovább olvasnia a cikket: a Classic Shellből kényelmesen elérhető a kikapcsolás funkciót és a keresőt is úgy, hogy nem kell a teljes monitort elfoglaló Kezdőképernyőre váltania.

Amilyennek a Windows 8-nak lennie kellett volna: Start8

Öt dollárt, vagyis egy ezrest kell leperkálni, de e-mail címünk megadásával harminc napos próbaverzió is elérhető a Start8-ből, amelyet a Windows kinézetét átalakító programjairól régóta ismert Stardock cég készített. Ez a fizetős szoftver gyakorlatilag olyan funkciókat kínál, amelyet a Microsoftnak magától kellett volna beépítenie az új Windowsba.

Forrás: [origo]
Szép, de nem praktikus a Start menübe integrált Kezdőképernyő. A Start8 teljesen testreszabható

Telepítését követően egy gusztusos, Windows-logót formázó gombot helyez el a Tálcán, amely beállításaitól függően vagy a hagyományos, Win 7-en megszokott felületet kínálja (Windows 7 Style), vagy az új, Windows 8-as applikációkat listázza kicsiben (Windows 8 Style). Bár ez utóbbi tetszetősebb, az előbbit sokkal praktikusabb használni, ráadásul mivel a Start menü színe automatikusan illeszkedik a rendszer színeihez, teljesen odaillőnek tűnik a barkács módon feltelepített funkció.

A frissen megjelenő, nem hivatalos Start menüben megjelenik a kereső, de a Vezérlőpult, és a gyakran használt programok, funkciók linkjei is, amelyek körét szabadon lehet állítgatni a beállításai között. Ez utóbbi Control szekciójában arra is lehetőség van, hogy a felhasználó a hagyományos Asztal használatához tiltsa le a jobb alsó és felső sarokból az egérkurzor hatására előugró függőleges menüt. Ehhez a "Disable Charms bar when at the Desktop" opciót kell kipipálni. A lényeg, hogy ettől függetlenül a Windows új kezdőképernyőjének minden funkciója elérhető a bal alsó sarokban megjelenő ikonról.

Rosszabb, mint a Kezdőképernyő: Start Menu X

Már az elején megpróbálja elijeszteni a leendő felhasználókat a Start Menu X. A program honlapján több verzió található meg eltérő neveken és árakon. Az elsőre logikus választásnak tűnő Classic Start Menu a kilencvenes évek grafikai szintjét idézi, ráadásul a lap 4500 forintos árral riogatja a vásárlót. Összehasonlításképp: január végéig egy korábbi Windowsról kilencezer forintért lehet átállni a nyolcas kiadásra.

Forrás: [origo]

Egy fél Windows-frissítés áráért mérik a Start Button 8-at

Kis keresgélés után lehet meglelni a cég Start Button 8 nevű termékét, aminek telepítés után már Start Menu X lesz a neve. Ez vállalható szinten képes pótolni a Windows 8-cal eltűnt menüt, igaz a testreszabásra szolgáló felülethez már pilótavizsga kell. A hiábavaló próbálkozás és tuningolgatás helyett bármelyik ingyenes Start menü pótlékot ajánljuk a "Start Menu X Button 8" programcsalád helyett.

Géplassító szörnyeteg: StartMenu8

Az ioBit nevű, windowsos karbantartó programokat készítő cég Start menü pótléka első ránézésre egészen jó választásnak tűnt. Képes az aktív sarkokat kikapcsolni, eltünteti a Charm menüt, és rá tudja venni a gépet, hogy rögtön a klasszikus asztali környezet induljon el bootolás után. Az egyetlen, viszont lényeges baja, hogy bődületesen lassú. A Windows gomb megnyomása után egy-két másodpercnek is el kell telnie, hogy megjelenjen a menü, addig csak a processzort pörgeti. Általa a Windows 8 azt a gyorsaságát veszti el, ami miatt könnyű megszeretni az új operációs rendszert.

Start menü, ami világuralomra tör: Pokki

A legegyedibb, legcsinosabb Start menüt a San Diego-i Sweet Labs adta ki az új Windowshoz. A szoftvernek már a neve is csodálatosan cseng a funkcionálisan fantáziátlan versenytársak között, úgy hívják, hogy Pokki. Az ingyenes program zsenialitása azonban itt véget is ér. Alkotói túl sokat akartak, ezért a Pokki hoz magával szoftverboltot, értesítések megjelenítésére alkalmas komponenst, saját kedvencelési rendszert.

Forrás: [origo]
Túl sokat kínál a Pokki a felhasználónak

A fukcióhalmozás mellett a Pokki majdnem mindent tud, amit egy Start menütől el lehet várni: képes átállítani a Windows 8 funkciókat rejtő aktív sarkait. A képernyő jobb oldalán felbukkanó Charm menüt azonban nem tudja eltüntetni. A program hátránya, hogy a Modern UI nyitóképernyőjére csak nehézkesen lehet visszajutni belőle.